Tamburaši HBZ-a zasvirali na misi u katedrali

3 min čitanja

Riječi koje im je uputio fra Josip Bebić nadahnjivat će i nadalje njihove napore za očuvanjem hrvatskog nacionalnog identiteta, kulture i vjere u novim domovinama, Americi i Kanadi. Novi naraštaji iseljenih Hrvata svojim pjesmama i molitvama svjedočili su pripadnost staroj domovini i riješenost da ono što su baštinili očuvaju, prenesu svijetu i budućim generacijama

Završetak Festivala obilježen je tamburaškom svečanom nedjeljnom misom, 7.srpnja, koju je u zagrebačkoj katedrali predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski u koncelebraciji s ravnateljem Ureda HBK i BK BIH za hrvatsku inozemnu pastvu fra Josipom Bebićem, svećenicima koji dugi niz godina djeluju u hrvatskoj inozemnoj pastvi mons. Stjepanom Biletićem i mons. Josipom Gjuranom te američkim svećenikom o. Pierreom M. Falkenhanom. 
U pozdravnoj riječi na početku mise fra Josip Bebić zahvalio je svim članovima HBZ-a, svim mladim umjetnicima i sudionicima festivala, osobito predsjedniku HBZ-a Bernardu Luketichu na svemu dobrom i lijepom što su činili i čine za svoju domovinu i svoj hrvatski narod, raseljen diljem svijeta, naglasivši kako su uvijek djelovali kao najbolji veleposlanici svoje zemlje, kulture i katoličke vjere na prostorima na kojima žive i rade. 
U prigodnoj homiliji biskup Mijo Gorski povezao je misao iz Lukina evanđelja o “velikoj žetvi, a malo žetelaca”, pozvavši sve vjernike iz domovine i inozemstva da ne očekuju “žeteoce” uvijek i samo među svećenicima ili posvećenim osobama, nego da sami postanu “radnicima na njivi Gospodnjoj” koji svojim uzornim kršćanskim životom pronose Krista, ustrajno, svaki dan, svaki trenutak u životu, riječima i djelima, bez obzira na to gdje, kako i u kakvu okružju se nalazili. Istaknuo je pritom i golemu vrijednost hrvatskih dušobrižnika i pastoralnih suradnika koji su iako veoma daleko od domovine, pomogli Hrvatima u očuvanju katoličke vjere, hrvatskog jezika i kulturno-nacionalnog identiteta.

Na misi su svirali mladi tamburaši HBZ-a, a sudionici Festivala su zajedno s njihovim roditeljima i umjetničkim voditeljima grupa svetu misu u zagrebačkoj katedrali slavili s glavnim predsjednikom HBZ-a Bernardom Luketichem, predsjednikom Kulturne federacije mladih Donaldom Weakleyjem i drugim uglednim članovima Zajednice, uz nazočnost predstojnice Državnoga ureda za Hrvate izvan Hrvatske Darije Krstičević i ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Marina Knezovića. 
Članovi petnaest festivalskih grupa ispunili su zagrebačku prvostolnicu svojom mladošću i ljubavlju za domovinu. Tamburaška misa bila je nezaboravni doživljaj svima prisutnima, izvođačima, domaćinima i očaranim Zagrepčanima.
Riječi koje im je uputio fra Josip Bebić nadahnjivat će i nadalje njihove napore za očuvanjem hrvatskog nacionalnog identiteta, kulture i vjere u novim domovinama, Americi i Kanadi. Novi naraštaji iseljenih Hrvata svojim pjesmama i molitvama svjedočili su pripadnost staroj domovini i riješenost da ono što su baštinili očuvaju, prenesu svijetu i budućim generacijama. (IKA/HMI)

Fotografije: Ratko Mavar

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content