Svjetlo riječi o iseljeništvu

2 min čitanja

Siječanjski broj revije tematski je vezan uz nedavno proslavljeni 100. svjetski dan iseljenika i prognanika. U uvodnom tekstu Luka Marković piše o Hrvatima izvan domovine s naglaskom na djelovanje hrvatskih katoličkih misija te pomoć iseljeništva domovini

Siječanjski broj revije “Svjetlo riječi” tematski je vezan uz nedavno proslavljeni 100. svjetski dan iseljenika i prognanika. U uvodnom tekstu Luka Marković piše o Hrvatima izvan domovine s naglaskom na djelovanje hrvatskih katoličkih misija te pomoć iseljeništva domovini.
U duhu teme broja je i razgovor s dr. fra Šimunom Šitom Ćorićem, koji upozorava na neizbježnost asimilacije. Ističe ulogu Crkve, jer “kad god je naš narod morao nekud bježati ili seliti, svećenici su išli s njime i za njim”. Ta briga Crkve, prema njegovim riječima, posebice je došla do izražaja u Europi 70-tih godina 20. stoljeća, a u SAD-u i Kanadi od kraja 19. stoljeća. Naime, ako igdje, u Crkvi je naš čovjek bilo gdje u svijetu “kod kuće”. Iz razgovora se može saznati i ponešto o Hrvatskom svjetskom kongresu osnovanom 1993. godine.
Uz temu broja je i reportaža o Hrvatima Sydneyja, s naglaskom na mnogobrojne aktivnosti u katoličkim centrima, kao i reportaža o Hrvatima u Švicarskoj.
Na temu broja “iz drugoga” ugla gleda dr. Božo Skoko, koji upozorava na uvjetno rečeno (ne)iskorištenu dijasporu. Naime, podsjeća kako među Hrvatima koji žive diljem svijeta ima i američkih kongresmena, čileanskih profesora, biskupa i književnika, argentinskih veleposlanika, britanskih poslovnih ljudi, australskih bankara, njemačkih hotelijera. U tom kontekstu upućuje na neke druge raseljene narode koji su mnogo bolje iskoristili svoju dijasporu.
Druga tema kojoj se stavlja naglasak u ovome broju su izbjeglice. U tom kontekstu Luka Marković upozorava na “beskrupuloznu politiku Zapada”. (IKA)

Podijeli ovaj članak
Skip to content