Svečani prijem i proslava u Washingtonu

2 min čitanja

 

U veleposlanstvu RH u Washingtonu održan je svečani prijem i proslava Dana državnosti, Dana HV-a i obljetnica uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država

 

U veleposlanstvu Republike Hrvatske, Washington DC, 2. lipnja je održan svečani prijem i proslava Dana državnosti, Dana HV-a vojske i obljetnica uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

Prijemu i slavlju prisustvovao je veliki broj diplomata i vojnih atašea iz mnogih prijateljskih država koje imaju svoja veleposlanstva u glavnom gradu Amerike.

Veleposlanik Pjer Šimunović i brigadni general Tomislav Galić dočekivali su uzvanike pri samom ulazu u veleposlanstvo. Osjećaj dobrodošlice i gostoprimstva osjetio se već na samom početku i trajao do kraja. Veleposlanik Šimunović pozdravio je sve prisutne i u sadržajnom govoru istaknuo obljetnicu uspostave slobodne, samostalne i demokratske Republike Hrvatske uputivši riječi zahvale svim državama, koje su već na samom početku priznale našu domovinu i podržale je u tim teškim danima rata. Zahvalio je Sjedinjenim Američkim Državama na pomoći te gradnji tijesne suradnje i prijateljstva a posebno na vojnom i gospodarskom polju. Riječi zahvale osobno je uputio nazočnom general-pukovniku Johu A. Jensenu i bivšoj veleposlanici SAD-a u Zagrebu, sada na dužnosti voditeljice Biroa za stanovništvo, izbjeglice i migracije pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, Julieti Valls Noyes.

Vojni izaslanik Republike Hrvatske, brigadni general Tomislav Galić, također je u svom govoru izrazio veliko zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom i pomoći Sjedinjenih Američkih Država u naobrazbi i jačanju HV-a. Zahvalio se svima na dolasku na svečanost i proslavi Dana HV-a.

Jensen i  Noyes u svom su obraćanju prisutnima izrazili svoje zadovoljstvo zbog poziva te uputili čestitke na obilježavanju i proslavi ovih važnih datuma novije hrvatske povijesti te dobroj međudržavnoj suradnji. Slavlje je nastavljeno međusobnim druženjem uz hrvatsku kuhinju, probrana vina i delicije: palačinke i kremšnite.

 

Tekst i fotografije: Franjo Bertović

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content