Susret u Matici uoči koncerata u Hrvatskoj

2 min čitanja

Koncerti japanske glazbenice u Vukovarsko-srijemskoj županiji održat će se 12. 13. i 15.rujna u okviru manifestacije Domovina u mom srcu – Dani Hrvatske matice iseljenika. Ova manifestacija traje od 12. rujna do 12. listopada

 

Ravnatelj Matice Mijo Marić je uoči njenih koncerata u Hrvatskoj primio glazbenicu Yoko Nishii u pratnji voditelja vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika Silvija Jergovića. Dolazak u Hrvatsku platilo je japansko veleposlanstvo u Zagrebu i zbog toga veleposlanik želi zahvaliti svima koji su organizirali njene koncerte. Tim povodom japanski veleposlanik, Nj.E. Iso Masato 1. rujna organizira prijem u njegovoj rezidenciji u Zagrebu.

Yoko Nishii vrhunska je pijanistica koja odlično govori hrvatski jezik. Jedina u svijetu, i o svom trošku, u jednom vrhunskom japanskom glazbenom studiju snimila je cijeli opus hrvatske kompozitorice Dore Pejačević. Nekoliko se godina školovala u Hrvatskoj, a na svojim svjetskim koncertima promovira Hrvatsku i hrvatske skladatelje.

Iako Yoko, formalno, nije pripadnica hrvatskog iseljeništva jako voli Hrvatsku i promovira je u svijetu. Zbog toga se u organizaciju njenih koncerata po Hrvatskoj uključila Matica hrvatska, OMH u Vinkovcima, HMI – podružnica Vukovar, Hrvatska kulturna zajednica iz Švicarske koju vodi maestro Ivan Matarić, Gradski muzej Vukovar i drugi.

Koncerti japanske glazbenice u Vukovarsko-srijemskoj županiji održat će se 12. 13. i 15. rujna. Koncerti se održavaju u okviru manifestacije Domovina u mom srcu – Dani Hrvatske matice iseljenika, koja traje od 12. rujna do 12. listopada 2022. godine.

 

Tekst : Silvio Jergović

Foto: Ivana Dvorneković

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content