Susret pobratimljenih općina u Malinskoj

2 min čitanja

Ove godine Malinska ugošćuje 70 gradiščanskih Hrvata iz općine  Güttenbach-Pinkovac povodom obilježavanja 25. obljetnice suradnje, a dolaze i gosti iz općina Großhabersdorf, Aixe-sur-Vienne i Święciechowa

 

Na blagdan Sense/Spasova, 26. svibnja, Općina Malinska – Dubašnica, na čelu s načelnikom Robertom-Antonom Kraljićem svake godine ugošćuje pobratimljene općine. Ove godine ugošćuje 70 gradiščanskih Hrvata iz općine  Güttenbach-Pinkovac povodom obilježavanja 25. obljetnice suradnje. Partnerstvo je nastalo u okviru EU-projekta, a općinu Malinska je preporučio Hrvoje Salopek, umirovljeni urednik časopisa Matica. Dolaze i gosti iz pobratimljenih općina Großhabersdorf, Aixe-sur-Vienne, Święciechowa.

U 18 sati je predviđena sveta misa u crkvi Sv. Apolinara u Bogovićima, nakon čega slijedi proslava. Sensa (od lat. Ascensio, ulazak) je pučki naziv za blagdan Uzašašća Gospodnjega (lat. Ascensio Domini) ili Spasovo.  To je stari narodni običaj koji se njeguje u Dubašnici kroz stoljeća, dan natjecanja u trčanju dubašljanskih pastira ili u narodu jednostavno rečeno: ”Teć za sir”… Potom se uz sopile pokraj župne crkve zapleše i zapjeva na tradicionalan način. Povorka će zatim krenuti pješke u centar Malinske gdje će ih dočekati limena glazba iz Pinkovca. U šatoru na lukobranu održat će se obilježavanje 25. godišnjice bratimljenja s Općinom Pinkovac te fešta uz Klapu Pinkovac i Grupu Point i uz gastronomsku ponudu grupe ugostitelja.

Tekst: Renata Garbajs

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content