Susret pjesnika hrvatske izvandomovinske lirike u Beču

3 min čitanja

Uz recital „Na pragu doma“ obuhvaća i predstavljanje 12. Zbirke pjesama HIL-a NY „U potrazi za izgubljenim obzorima“ te njihovih autora. Riječ je o 21 pjesniku iz Amerike, Austrije, Danske, Francuske i Kanade, a predstavit će ih pjesnik Đuro Vidmarović s recenzenticom prof. dr. Helenom Burić iz Kanade

Na pragu doma“ naziv je 13. Susreta pjesnika izvandomovinske lirike koji će se u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji, Udruga HIL-a New York i Kolegija Hrvatskog povijesnog instituta u Beču održati od 6. do 8. lipnja u austrijskom glavnom gradu. Pokrovitelji su mu Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske i hrvatsko Veleposlanstvo u Beču. Susret pjesnika iz cijelog svijeta upriličen je u kripti crkve S. Kanizija, Canisiusgasse 16, na Hrvatskom povijesnom Institutu u Beču, u sklopu proslave ulaska Hrvatske u EU.
Naslovom „Na pragu doma“, organizator je želio simbolično podsjetiti, ne samo na povijesnu i geografsku bliskost Hrvatske i Austrije, nego i na povratak RH u europsku obitelj kojoj je naša zemlja oduvijek svojom kulturom i duhom pripadala, naglašava u najavi prof. Frančeska Liebmann, predsjednica Organizacijskog odbora Susreta. Bogat i raznovrstan kulturni program Susreta, uz recital „Na pragu doma“ obuhvaća, između ostalog, i predstavljanje dvanaeste Zbirke pjesama HIL-e NY „U potrazi za izgubljenim obzorima“ te njihovih autora. Riječ je o 21 pjesniku iz Amerike, Austrije, Danske, Francuske i Kanade, a predstavit će ih pjesnik Đuro Vidmarović iz Zagreba s recenzenticom prof. dr. Helenom Burić iz Kanade.
Glazbeni okvir Susretu dat će operni pjevač, doktorand na Sveučilištu u Beču Luka Gudelj, koji je lani osvojio „Večernjakovu domovnicu“ i bio proglašen najboljim izvandomovinskim pjevačem. Uz pratnju Krune Ringsmutha (gitara) i Mije Miše Bijukića (mandolina), Gudelj će otpjevati uglazbljene pjesme hrvatskih pjesnika. Svoj glazbeni doprinos svečanosti dao je i Tamburaški zbor studenata tambure bečkog Konzervatorija Franz Schubert na čelu s prof. dr. Darijom Cebićem te Folklorni ansambl Šokadija iz Beča.
Posljednjeg dana Susreta recenzent Željko Batarilo predstavit će pjesme deset novih hrvatskih pjesnika koji žive i stvaraju u Americi, Australiji, Austriji, Italiji, Kanadi i Njemačkoj. Susret pjesnika izvandomovinske lirike završit će u subotu navečer kulturno-umjetničkom programom u čijem će sklopu poznati hrvatski glumac Joško Ševo izvesti monodramu „Govorite li hrvatski“, čiji je autor.
Trinaesti Susret u Beču ujedno je i prilika za obilježavanje obljetnice pokretanja pjesničkih susreta Hrvata iz Amerike i Kanade.
(Večernji list)

Doznajte više o gostujućim pjesnicima

Tekst: Snježana Herek

Podijeli ovaj članak
Skip to content