Susret najsela u Zagrebu

3 min čitanja

Susret je okupio manjinske čelnike iz Pinkovca (Austrija), Martinaca, Petrovog Sela, Sumartona i Kukinja (Mađarska), Karaševa (Rumunjska) i Tavankuta (Srbija). Matičinu Nagradu za kulturu najselo dobila su tri hrvatska sela u Austriji, četiri u Mađarskoj, dva u Rumunjskoj i tri u Srbiji

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu 30. listopada održao se 3. Susret najsela koji je okupio manjinske čelnike iz Pinkovca (Austrija), Martinaca, Petrovog Sela, Sumartona i Kukinja (Mađarska), Karaševa (Rumunjska) i Tavankuta (Srbija).
Skupu su uime nagrađenih sela nazočili načelnik Pinkovca Leo Radaković, načelnik Martinaca Varnai Levente, član Zajednice Hrvata u Rumunjskoj iz Karaševa Georghe Facraci, načelnica Petrovog Sela Skrapitsne Jurasits Agnes, potpredsjednik tamošnje Hrvatske državne samouprave Rojmund Filipović, predsjednik HKPD „Matija Gubec“ Ladislav Suknović i počasni predsjednik HKPD „Matija Gubec“Branko Horvat iz Tavankuta, zamjenik načelnika Štef Radnai iz Sumartona, predsjednik sumartonskog Društva Horvata kre Mure Ladislav Gujaš, načelnik Farkaš Robert, zastupnica Milica Klaić Tarađija i Julijana Mli iz Kukinja. Uime organizatora susretu su nazočili ravnatelj HMI mr. Marin Knezović, zamjenik ravnatelja Željko Rupić, rukovoditeljica Odjela za hrvatske manjine Marija Hećimović i voditeljica Informacijskog odjela za iseljeništvo Mirjana Piskulić. Državni ured za Hrvate izvan RH predstavljala je viša savjetnica Dubravka Severinski.
Sudionici, ove godine iz četiri zemlje i sedam sela, dolaze iz mjesta u kojima pretežito žive pripadnici hrvatskih manjinskih zajednica i koja su bila dobitnicima Matičine Nagrade za kulturu najselo – u razdoblju od 1996.-2007. – za svoje uspješno djelovanje u promicanju hrvatske kulture i identiteta. HMI ovim okupljanjem želi pridonijeti međusobnoj suradnji nagrađenih sela i potaknuti ih na sudjelovanje u zajedničkim projektima unutar EU programa.
Tijekom Susreta prisutni predstavnici su se upoznali s programom Europa za građane 2014.-2020., radom Agencije za mobilnost i programe EU i Manjinskim imenikom – kompletnim adresarom predstavničkih tijela, institucija, kulturnih i drugih udruga te medija, hrvatskih manjinskih zajednica u europskim državama Odjela za hrvatske nacionalne manjine HMI, koji je dugogodišnjim trudom prikupila njegova rukovoditeljica Marija Hećimović, dipl. iur.
Nagrada za kulturu Hrvatske matice iseljenika dosad je pripala selima Pinkovac u Austriji (1996.), Martinci u Mađarskoj (1997.), Karaševo u Rumunjskoj(1998.), Petrovo Selo u Mađarskoj (1999.), Mjenovo u Austriji (2000.), Klokotić u Rumunjskoj (2001.), Tavankut u Srbiji (2002.), Sumarton u Mađarskoj (2003.),Bački Monoštor u Srbiji (2004.), Novo Selo u Austriji (2005.), Kukinj u Mađarskoj(2006.) i Novi Slankamen u Srbiji (2007.)
Nagrada se 11 godina dodjeljivala u obliku skulpture, stiliziranog glagoljskog slova »H«, koje simbolizira opstanak hrvatstva u nagrađenom selu kroz povijest. Matičinu kulturnu nagradu dobila su tri hrvatska sela u Austriji, četiri u Mađarskoj, dva u Rumunjskoj i tri u Srbiji.

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek; Fotografije: Snježana Radoš

     
Podijeli ovaj članak
Skip to content