Susret gospodarstvenika, Večer Hercegovine i Dani hrvatskoga filma u Orašju

4 min čitanja

Susretu gospodarstvenika, uz Večeri Hercegovine u Posavini i Dane hrvatskoga filma, prisustvovao je kao osobni izaslanik predsjednice RH i ravnatelj Matice prof. Mijo Marić

Krajem kolovoza i početkom rujna u Orašju su održane dvije velike manifestacije – 6. Večer Hercegovine u Posavini i 23. Dani hrvatskog filma. Tom prigodom ravnatelj Matice prof. Mijo Marić prisustvovao je najprije susretu gospodarstvenika i osoba iz javnog života iz Hercegovine i Posavine kao osobni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske.

Naglašavajući važnost susreta, ravnatelj Matice je rekao kako svakako vrijedi doći u Orašje, mjesto koje ‘ … svojom ljepotom i veličinom briše sjećanje na vrijeme iz ne daleke prošlosti, kada se ovdje rušilo. Ovdje se živi sadašnjost, stvara i ovdje žive oni koji traže rješenja i rade i više nego moraju. Svjesni su da je življenje više od posla i da je pretpostavka za ostanak sigurnost i svijet dostojan čovjeka.’

Šesto okupljanje počelo je u Orašju uoči filmskog festivala ‘Dani hrvatskog filma’ a uzvratno druženje će se potom nastaviti u Mostaru u proljeće u vrijeme Međunarodnog sajma gospodarstva. Večer Hercegovine u Posavini simbol je druženja, prijateljstva a ponajprije zajedništva.

Susret je i ove godine okupio one čija je suradnja značajna za razvoj i napredak lokalnih zajednica: predstavnike Vlade, gradonačelnike, političare, poduzetnike te osobe iz javnog i kulturnog života.

Po završetku večeri- glazbom, pjesmom i plesom – članovi KUD-a Kralj Tomislav iz Tolise, obučeni u prekrasne nošnje posavskog kraja, izveli su splet kola iz Posavine.

Hrvatska matica iseljenika je jedan od utemeljitelja sad već 23. po redu filmskog festivala u Orašju, i od samog početka je suorganizator festivalskih programa u Bosanskoj Posavini. Velike zasluge za nastanak i život festivala pripadaju Ivi Gregureviću, Ilji Benkoviću, Nadi Koturić, ali i svim ljudima ovoga kraja s kojima se srodio.

Festival zovu i ‘Mala Pula’ jer se filmovi uglavnom s filmskog festivala u Puli ‘sele’ u Orašje. U okviru festivala bit će predstavljeno osam filmova, šest iz najnovije hrvatske kinematografije prikazanih u Puli te gostujući filmovi iz BiH i Srbije. Sve projekcije se održavaju u kino dvorani Hrvatskog doma u Orašju. Festival od samih početaka promovira hrvatski film. Odnosno, prema riječima organizatora, festival je to nacionalne hrvatske filmske produkcije.

‘Dani hrvatskog filma’ u Orašju i ove se godine održavaju pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar- Kitarović, predsjednice RH i Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Povodom otvorenja Festivala predsjednica Republike Hrvatske izjavila je kako je iskrena želja hrvatske države, njezinih institucija pružiti pomoć u izgradnji Bosne i Hercegovine kao moderne europske države za sve njezine građane. ‘Hrvati su oduvijek poštivali načelo ravnopravnosti triju naroda koja u njoj žive i smatramo kako svatko tko je prijatelj ovoj zemlji mora uvažavati tu činjenicu. Hrvatski je narod oduvijek bio privržen i odan svojoj zemlji, njegujući ponajprije svoj povijesni i kulturni identitet, cijeneći svakoga tko poštuje druge, jer jedino zajedništvom, slogom i razumijevanjem može se graditi dom, moguće je stvarati budućnost zajednice.’

Tekst: Naida Šehović; Fotografije: Nada Koturić

The gallery was not found!” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Podijeli ovaj članak
Skip to content