Susački iseljenički dan

3 min čitanja

Nakon druženja s iseljenicima na trgu ispred crkve, predstavnici grada Malog Lošinja i HMI-ja te njihovi gosti uputili su se u Donje selo. U  prostorijama „Malonogometnog kluba iseljenika“ program je nastavljen prigodnim pozdravnim riječima domaćina, predsjednice mjesnog odbora Susak Marije Rudić, iseljenice – povratnice, gradonačelnice grada Malog Lošinja Ane Kučić, predstavnika Hrvatske matice iseljenika te Maje Markovčić Kostelac, izvršne direktorice Europske agencije za sigurnost mora

 

Dan iseljenika otoka Suska, tradicionalna manifestacija  i najznačajniji dan u godini kako za lokalno stanovništvo tako i za iseljene Suščane koji se na otok vraćaju  tijekom ljeta svake godine održao se posljednje nedjelje mjeseca srpnja, 28. srpnja.

Pod utjecajem izuzetno nepovoljnih vremenskih prilika koje su na trenutke prijetile da se većina predviđenih programa odgodi, program je započeo u jutarnjim satima svečanom svetom misom u crkvi Sv. Nikole, gdje je na kraju mise Đani Maršan izveo svoju poznatu domoljubnu pjesmu “Bože, čuvaj Hrvatsku“. Nakon druženja s iseljenicima na trgu ispred crkve, predstavnici grada Malog Lošinja i HMI-ja te njihovi gosti uputili su se u Donje selo, gdje je u  prostorijama „Malonogometnog kluba iseljenika“ program nastavljen prigodnim pozdravnim riječima domaćina, predsjednice mjesnog odbora Susak, Marije Rudić, iseljenice – povratnice, gradonačelnice grada Malog Lošinja Ane Kučić, predstavnika Hrvatske matice iseljenika te Maje Markovčić Kostelac, izvršne direktorice Europske agencije za sigurnost mora.

U popodnevnim satima, umjesto predviđenih  sportskih natjecanja za djecu na plaži, održano je natjecanje u robotici u lokalnoj školi. Najbolji natjecatelji su od Hrvatske matice iseljenika dobili medalje a sva djeca prigodne poklone. U popodnevnim satima zbog jakih pljuskova odustalo se od  prezentacije autohtonih proizvoda otoka, kao i prezentacije jela lokalnih ugostitelja. Iznenadni pljusak pred sam početak nastupa folklorne skupine mladih iz SAD-a i otoka umalo je  doveo do otkazivanja i  izvedbe tradicionalnog susačkog plesa, djela programa za koji se povratnici danima pripremaju i koji privuče najveću pozornost okupljenih, ali je unatoč laganoj kišici ipak održan.

U nastavku večernjeg programa nastup Đanija  Maršana je zbog upornih pljuskova umjesto na otvorenoj pozornici održan unutar Kluba iseljenika što je u ambijentu malog zatvorenog prostora dovelo do sjajne interakcije izvođača i publike te u konačnici fešte koja će se zasigurno još dugo pamtiti na otoku.

Tekst i fotografije: Dejan Miculinić

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content