Subotičko Prelo sićanja

2 min čitanja

 

Organizatori su i ove godine bili HKC „Bunjevačko kolo“ i Katoličko društvo „Ivan Antunović“. Program se sastojao od okupljanja u centru Subotice, kod spomenika Presvetog Trojstva, od svete mise u franjevačkoj crkvi i od pokladne zabave i druženja u prostorijama HKC-a „Bunjevačko kolo“

 

Posljednje nedjelje pred korizmu, 27. veljače održano je 12. po redu „Prelo sićanja“. Organizatori su i ove godine bili HKC „Bunjevačko kolo“ i Katoličko društvo „Ivan Antunović“. Program se sastojao od okupljanja u centru Subotice, kod spomenika Presvetog Trojstva, od svete mise u franjevačkoj crkvi i od pokladne zabave i druženja u prostorijama HKC-a „Bunjevačko kolo“.

Sudionici, kojih je bilo preko stotinu, nisu propustili priliku fotografirati se na svim ovim lokacijama. Fotografije govore da je među sudionicima, osim starijih koji s nostalgijom gledaju na prošla vremena, nošnju i običaje, bio i veliki broj mladih. Sudionika je bilo iz svih dijelova grada i okolnih seoskih naselja, a mogao se vidjeti i poneko tko je, primjerice, potegnuo čak iz Lemeša. Dakako, bez tamburaša ne bi moglo proći. Goste je zabavljao ansambl „San“ a na repertoaru su bili tradicionalni plesovi i pjesme. Osim fotografija prekrasnih zimskih bunjevačkih narodnih nošnji, s „Prela sićanja“ je odaslana i snažna poruka zajedništva i suradnje. Ovo prelo nema velikih sponzora i donatora, ono se organizira dobrovoljnim i zdušnim angažmanom mnogih znanih i neznanih, onih koji su došli i onih koji su ih pripremali, te je zato toliko posebno i lijepo. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da im se dogodine pridruže, ulaz na prelo je uvijek besplatan, a uvjet je samo odjenuti prikladnu nošnju i uklopiti se u spomenutu koncepciju.

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content