Stvaranje kazališta na Galovcu

2 min čitanja

Prijavljeno je petnaestak sudionika iz 10 zemalja; Italije , BiH ,Francuske, Crne Gore, Švicarske, Srbije/Vojvodine, Australije, Hrvatske, Kanade i Argentine. Program će se odvijati na otočiću u neposrednoj blizini otoka Ugljana a nasuprot Zadra, a završna predstava sudionika bit će uprizorena 20. srpnja

Hrvatska matica iseljenika od 13. do 21. srpnja održava seminar za voditelje kazališnih (dramskih) grupa koji djeluju izvan Hrvatske. Seminar je zamišljen kao radionica za poduku onih koji žele proširiti i obogatiti svoje znanje, kao i za one koji tek žele osnovati kazališnu grupu. Tijekom osmodnevnog učenja, stvaranja i druženja polaznici će čuti mnogo korisnih savjeta i usvojiti praktična znanja koja možete lako primijeniti.
Prijavljeno je petnaestak sudionika iz 10 zemalja, Italije , BiH ,Francuske, Crne Gore, Švicarske, Srbije/Vojvodine, Australije, Hrvatske, Kanade i Argentine).
Stvaranje kazališta od osobite je koristi voditeljima iseljeničkih kazališnih grupa koje djeluju u bilingvalnomu jezičnom okružju i multikulturnim sredinama. Seminar je namijenjen ljubiteljima kazališne umjetnosti koji kazališnim izričajem žele obrađivati elemente hrvatskog kulturnog identiteta i razvijati kulturu izgovora hrvatskoga standardnog jezika i govora kojima se služe naše autohtone manjinske zajednice u europskim zemljama.
Snaga tog Matičinog projekta je u kazalištu kao mediju, jer je ono sinteza mnogih umjetnosti i nudi različite oblike kulturnog djelovanja. Ovim projektom HMI također pomaže profesionalnomu hrvatskom glumištu, pobuđujući interes za kazališnu umjetnost u iseljeništvu i za reprezentativne uzorke naše kazališne umjetnosti. Seminar će, kao i proteklih deset godina, voditi redateljica iz Zagreba Nina Kleflin. Kao iskusni redatelj, koji iza sebe ima stotinjak režija, ali i kao prokušani pedagog i predavač (predavala je glumu i režiju i na Sveučilištu Carrnegie Mellon u SAD-u), ona će polaznike, predavanjima i pokusima, provesti kroz sve faze nastanka jedne kazališne predstave.
Program će se odvijati na otočiću Galovcu u neposrednoj blizini otoka Ugljana a nasuprot Zadra. U sklopu programa planirani su književni susreti te nastup lokalne folklorne grupe i završna predstava sudionika 20. srpnja.

Za sve obavijesti i prijavnice molimo da se obratite organizatoru seminara Nives Antoljak nives@matis.hr

Podijeli ovaj članak
Skip to content