Studij medicine na engleskom u Hrvatskoj

6 min čitanja

Trenutačno u Hrvatskoj medicinu studiraju polaznici iz tridesetak zemalja svijeta, koje desetljeće i pol na engleskom jeziku obrazuju naši sveučilišni profesori međunarodne reputacije u Zagrebu, kojima će se pridružiti u izvođenju nastave na Sveučilištu u Splitu i stručnjaci iz Bavarske na inicijativu znanstvenika Dragana Primorca

Početkom svibnja potpisan je Ugovor o zajedničkoj edukaciji studenata Medicinskoga fakulteta Sveučilišta iz Splita s bavarskim konzorcijem Regiomed Kliniken, jednim od prestižnih lanaca zdravstvenih institucija u Njemačkoj na sustavnom obrazovanju studenata na engleskome programu – kojima će se u upisnoj kvoti od 60 studenata ove akademske godine pridružiti i više studenata iz dijaspore. Cilj ugovora je jačanje intelektualnih izvoznih proizvoda, ali i razvitak zdravstvenog turizma u aranžmanu bavarskih i dalmatinskih stručnjaka. Pokretač ugovora je znanstvenik svjetske klase prof. dr. sc. Dragan Primorac, jedan od najuspješnijih negdašnjih hrvatskih ministara znanosti, obrazovanja i sporta.

Oprobanu formulu Medicinskog fakulteta Sveučilišta iz Zagreba „izvoza obrazovanih doktora“ staru svega 14 godina, Primorac širi kompetitivnošću znanstvenika mediteranskoga kruga iz Splita – koji su takav program u srce Dalmacije uveli prije pet godina, unatoč bezrazložnom protivljenju Zagreba. Školarina za te fakultete godišnje iznosi 7.000 eura, a prijemni se ispiti provode diljem RH i svijeta. Studij medicine na engleskom jeziku u Zagrebu, koji je okrunjen EU certifikatom za kvalitetu internacionalizacije Integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine – CeQuint, pohađa 250 studenata iz 29 zemalja kao što su SAD, Kanada, Izrael, Austrija, Francuska, Italija, Njemačka, Švedska, Velika Britanija… Četiri generacije diplomiranih liječnika dosad proizašle iz ovog studijskog programa već rade širom EU, SAD-a i Kanade. Među njima je znatan broj vrhunskih liječnika hrvatskih korijena, koji su u Lijepoj Našoj završili i doktorski studij na engleskome jeziku Biomedicine and Health Sciences. Dekan zagrebačkog MF Davor Miličić i voditelj studija na engleskom jeziku dr. sc. Davor Ježek, ističu zadovoljstvo što je među polaznicima znatan broj mladih iz naše dijaspore iako je nastava „namijenjena ponajprije strancima jer je kreirana kao intelektualni izvozni proizvod“.

Nedvojbeno, studij medicine na engleskom jeziku velik je iskorak za domovinsku akademsku zajednicu koja tako ostvaruje višestruke koristi od priljeva mozgova do mobilnosti studenata i profesora što financira Europska unija, uz brojne gospodarske probitke. U migracijskim tijekovima s druge strane fizičke radnike odavno premašuju obrazovaniji migranti, dok na važnosti dobiva intelektualni kapital kao relativno nova, složena ekonomska kategorija – koja odražava sve čimbenike poslovanja što nisu izraženi u tradicionalnim računicama, mada ostvaruju dodatnu vrijednost u društvu i značajno utječe na dugoročnu profitabilnost i konkurentnost zajednice. Ako smo suglasni da je intelektualni kapital nešto što se ne može materijalno odrediti, ali nas može učiniti imućnijim i donijeti nam boljitak, ugovor splitskog Sveučilišta možemo tumačiti kao dio tog suvremenog ekonomskog okvira. U ekonomiji znanja najvažniji resurs za postizanje veće konkurentnosti više nije kapital, prirodno bogatstvo ili rad, već znanje i u njemu intelektualni kapital. Bolje pozicioniranje i opstanak na EU tržištu drži Dragan Primorac moguće je samo onima koji budu sposobni proizvoditi, upravljati i kontinuirano povećavati vlastiti intelektualni kapital.

Rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović, prigodom potpisivanja ugovora 2. svibnja u MZOS-u, naglasio je kako će se suradnjom Medicinskoga fakulteta s bavarskim konzorcijem Regiomed Kliniken generirati općenito bolje zdravstvo i zdravstveni turizam na području južne Hrvatske, kao i RH u cjelini. Regiomed Kliniken konzorcij je koji razvija devet medicinskih centara i četiri bolnice u gradovima Coburgu, Hildburghausenu, Lichtenfelsu te Sonnebergu. Pretklinički dio studiranja provodit će se na Medicinskom fakultetu u Splitu, a klinički dio nastave u Splitu i na Regiomed Kliniken, naglasio je dekan splitskog MF Zoran Đogaš. Jedan od vodećih njemačkih kardiologa Johannes Brachmann, izrazio je zadovoljstvo kvalitetom ugovora i brzinom njegove provedbe, zašto je posebice zaslužan Dragan Primorac. Primorac nije krio svoje zadovoljstvo budući je riječ o moćnoj europskoj pokrajini, koja je za suradnju izabrala Hrvatsku. Zahvalio je nazočnim kolegama iz Njemačke – prof. dr. sc. Brachmannu i predsjedniku Upravnoga vijeća Regiomed Kliniken Joachimu Boveletu kao liderima tog cijenjenog lanaca njemačkih bolnica, koji su odredili da će njihov pomladak studirati na engleskome programu Medicinskoga fakulteta u Splitu. Time će, pojasnio je, sva tamošnja logistika biti dostupna hrvatskim kadrovima, a ne treba zanemariti ni financijsku komponentu koja će tako ući u RH.

Na iskazanu bojazan javnosti hoće li ta suradnja značiti da će se još više liječnika iseljavati iz RH, potpisnici ugovora ocjenjuju da će učinak biti suprotan, te da ćemo pozicioniranjem na EU karti postati privlačniji pa će liječnici početi razmišljati i o suprotnome smjeru, tj. da ostanu ili dođu u Hrvatsku. Primorac je uvjeren kako se to odnosi i na zapošljavanje u privatnom sektoru jer su u hrvatskome zdravstvu ovog desetljeća učinjeni iskoraci kao što je to Specijalna bolnica sv. Katarina u Zaboku pokraj našeg glavnog grada.

Napisala: Vesna Kukavica; Fotografije: Hina

  
Podijeli ovaj članak
Skip to content