Stipan Jonjić dobio 1,75 milijuna eura za istraživanje novih cjepiva

2 min čitanja

Profesor riječkog Medicinskog fakulteta prvi je hrvatski znanstvenik kojem je odobren projekt za financiranje sredstvima Europskog istraživačkog vijeća (ERC-a), najprestižnije europske organizacije za potporu vrhunskih istraživanja

Profesor riječkog Medicinskog fakulteta Stipan Jonjić prvi je hrvatski znanstvenik sa zaposlenjem u Hrvatskoj kojem je odobren projekt za financiranje sredstvima Europskog istraživačkog vijeća (ERC-a), najprestižnije europske organizacije za potporu vrhunskih istraživanja.
Povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ERC je u širokoj medijskoj kampanji informirao europsku javnost o radu prof. dr. Jonjića i projektu StAdvInn. Naime, ERC financira samo vrhunske znanstvenike diljem Europe i njihove ideje, a projekt StAdvInn prof. Jonjića financira od svibnja 2013. godine u ukupnom iznosu od 1,75 milijuna eura tijekom pet godina. To je prvi takav projekt dodijeljen hrvatskom znanstveniku koji djeluje u Republici Hrvatskoj, a prihvaćen je za financiranje krajem 2012. godine.
Riječ je o projektu koji je usmjeren na istraživanja novih virusnih cjepiva, koja bi mogla ponuditi bolju zaštitu od različitih bolesti, virusa i drugih patogena. Grupa prof. dr. Jonjića razvila je novu, oslabljenu vrstu herpesvirusa citomegalovirusa (CMV-a), koji djeluje kao »vektor« za cjepivo. Takav virus napravljen je na način da unatoč oslabljenosti izaziva snažan imunološki odgovor domaćina na infekciju. Značaj ovog istraživanja proizlazi iz činjenice da se proizvedeni oslabljeni virusi mogu koristiti kao »vektori« ne samo za herpesvirusne infekcije, već i za niz drugih infekcija i tumora koji pogađaju svjetsko stanovništvo, a za koje do danas nije razvijeno učinkovito cjepivo.
Projekt StAdvInn je proizašao iz dugogodišnjeg interesa prof. dr. Jonjića i suradnika za istraživanja imunološkog odgovora na virusne infekcije, koji je rezultirao s više od stotinu publikacija u vrhunskim časopisima i više od 20 znanstvenih projekata financiranih iz hrvatskih, europskih i američkih fondova. (Novi list)

Podijeli ovaj članak
Skip to content