Stinjaki u digitalnom svjetlu

3 min čitanja

Od 4. ožujka svima onima kojima je dostupan Internet i neka vrsta web preglednika dostupan je i digitalni arhiv gradišćansko-hrvatskog mjesta Stinjaki na domeni  https://arhivstinjaki.at . Stinjački virtualni arhiv daje posjetiteljima uvid u povijest, glazbu, jezik i običaje Stinjaka putem fotografija, zvučnih i video zapisa kao i tekstualnih dokumenata.

Iza ovog digitalnog projekta stoji „Kulturna inicijativa Stinjaki“ (KIS) koja nastoji unaprijediti kulturni život kao i lokalni i hrvatski identitet ovog gradišćansko-hrvatskog mjesta. Premda arhiv već nudi obilje sadržaja, to je tek početak njegovog djelovanja i najava novih materijala i priloga.

Sama građa arhiva podijeljena je na one koje se odnose na glazbu, usmenu predaju, nošnju, običaje, svakodnevicu i lokalne organizacije. Posebno su izdvojene publikacije i znanstveni tekstovi o Stinjacima kao i medijske datoteke.

Glazbeni dio arhiva sadrži niz izvornih snimki glazbe i napjeva ovog mjesta, često glasove umrlih ljudi ali koji (i) zbog toga ne smiju biti zaboravljeni. Glasove iz prošlosti o prošlosti možemo slušati i u odjeljku sa snimkama usmene predaje, u kojima stanovnici Stinjaka pričaju o običajima, narodnim predanjima, doživljaju povijesnih događaja… U dijelu posvećenom nošnjama susrećemo se s fotografijama seljana u nošnjama i običaja od 30-tih godina 20. st. do danas kao i zvučnim zapisima o njima. Posebno je već sada bogat dio arhiva o običajima s fotografskim, zvučnim i tekstualnim datotekama. Tu ima svega od slika svadbi, mladih misa, priprema hrane, hodočašća do zabava u krčmi i pogreba.

U prikazima svakodnevice pratimo stanovnike Stinjaka na obiteljskim fotografijama, sa stokom i tijekom poljodjelskih radova, sa sveprisutnim biciklima i prvim motorima. U dijelu posvećenom društvima gledamo seljane kako igraju nogomet, njeguju folklor, glume i pjevaju.

Digitalni arhiv Stinjaka je mjesto koje će posjećivati i kome će se vraćati istraživači i ljubitelji naslijeđa gradišćanskih Hrvata, etnolozi i folkloristi. On je isto tako i izraz napora zajednice da, barem u digitalnom obliku, sačuva ruralni svijet koji ubrzano nestaje. Na kraju on je i podsjećanje kako i mala mjesta čuvaju značajno kulturno naslijeđe.

Tekst: Marin Knezović / HMI

Slika: Screenshot

Podijeli ovaj članak
Skip to content