Srijedom u Matici: Katarina Abović Oyarzun

2 min čitanja

U zanimljivom razgovoru, koji je vodila Ljerka Galic, upoznali smo čileansku slikaricu koja pripada četvrtoj generaciji hrvatskih useljenika. Tijekom boravka u Zagrebu u Matici je imala radni prostor, gdje je svakodnevno neumorno slikala

 Nakon ljetne stanke, u HMI-u je održana prva jesenja i zadnja ovogodišnja tribina. Na njoj smo 7. studenoga ugostili i predstavili Katarinu Abović  Oyarzun, čileansku slikaricu koja pripada četvrtoj generaciji hrvatskih useljenika.

 

Ljerka Galic i Katarina AbovićDruženju s Katarinom, jednom od dosad najmlađih sudionica, nazočili su stalni posjetitelji i gosti ovog Matičina projekta. U jednosatnom zanimljivom razgovoru, koji je kao i uvijek vodila Ljerka Galic, upoznali smo našu gošću i doznali ponešto o njezinim korijenima, ali i uvjerili se u to kako je uspješno savladala hrvatski jezik. Hrvatski identitet u obitelji sačuvao se kroz obiteljske priče, a ljubav prema Hrvatskoj prenio joj je otac Nicolas.
Katarinin pradjed je iz Boke kotorske stigao u Čile 1914. a prabaka iz Slanog 1918. Upoznali su se čileanskom gradu Antofagasti, a zasnovali obitelj u Valparaisu. Katarina je rođena je u Santiagu 1988., gdje je na Katoličkom sveučilištu završila studij vizualnih umjetnosti, a potom na Sveučilištu “Gabriela Mistral” i postdiplomski iz umjetničke pedagogije. Izlagala je na skupnim izložbama u Antofagasti i Santiagu, a od početka ove godine boravi u Hrvatskoj zahvaljujući stipendiji za učenje hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Publika je pozorno pratila posljednju ovogodišnju tribinu Tijekom boravka u Zagrebu u Matici je imala radni prostor, gdje je svakodnevno neumorno slikala. Slike koje je naslikala u Zagrebu i one iz Čilea javnosti će biti predstavljene na izložba njenih radova ”Dvije domovine – Dos patrias” koja se otvara u četvrtak, 8. studenoga u Hrvatskoj matici iseljenika.

 

Tekst: Željka Lešić
Fotografije: Snježana Radoš

Podijeli ovaj članak
Skip to content