Spomendan Marije Jurić Zagorke u Sambotelu

1 min čitanja

Povodom 150. obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke  24. svibnja 2023. u Sambotelu u Hrvatskoj školi “Mate Meršić Miloradić“, Pázmány Péter körút 28/A  obilježava se spomendan ove velike hrvatske književnice.

U 18:00 Lille Trubics (Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj) održat će predavanje “Marija Jurić Zagorka i njezine mađarske poveznice“, a u 18:30  kazalište Smješko iz Zagreba predstavlja komad o životu Marije Jurić Zagorke “Kakva majka, takva kći“.

Marija Jurić Zagorka (1873.-1957.), poznata hrvatska književnica i novinarka u mladosti se udala  za mađarskog željezničarskog činovnika iz Sambotela i jedno je vrijeme živjela u ne baš sretnom braku na zapadu Mađarske. Kad se vratila u Hrvatsku postala je prva profesionalna novinarka, a kasnije popularna spisateljica i strastvena aktivistica za ženska prava.

Lilla Trubics će u svom izlaganju izložiti kako je Zagorka naučila mađarski jezik i kakav odnos je imala prema Mađarima, dok se predstava Kazališta Smješko bavi djetinjstvom i djevojaštvom Marije Jurić-Zagorke do smrti njezine sestre.

Tekst i slika: Suradnici Hrvatskog muzeja / HMI

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content