Spomen-večer u čast Đuri Frankoviću u Lukovišću

2 min čitanja

Najavljeno je izdanje Pučke biblije Đure Frankovića, a u kulturnom programu nastupili su mališani lukoviškog vrtića i učenici lukoviške osnovne škole i KUD-a Tanac

U Domu kulture u Lukovišću održana je 8. veljače večer u čast književnika Đure Frankovića. Najavljeno je izdanje Pučke biblije Đure Frankovića (dr. Stjepan Blažetin, ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, Mirko Ćurić, predsjednik Slavonsko-baranjsko-srijemskog ogranka DHK). U kulturnom programu nastupili su mališani lukoviškog vrtića i učenici lukoviške osnovne škole i KUD-a Tanac.

 Đuro Franković/ Frankovics György, hrvatski književnik , novinar i sakupljač narodnog blaga rođen je u Foku, 9. veljače 1945., a umro 9. listopada 2016. u Pečuhu. Objavio je niz knjiga i stručnih radova, bio urednikom različitih izdanja i časopisa, a posebno se istaknuo istraživanjem hrvatske narodne baštine u Mađarskoj.  Autor je i više zbirki narodnih pripovijedaka, podjednako na hrvatskom i mađarskom jeziku. Iz bogate ostavštine valja spomenuti zbirke Baranjski biseri (Pečuh, 1984.), Drvo nasred Podravine (Tankönyvkiadó, 1986.), Zlatne niti (Tankönyvkiadó, 1989.)  Krikus-krakus (Pečuh, 1999.). U nakladništvu Móra Ferenc Könyvkiadóa u Budimpešti objavio je zbirku podravskih pripovijedaka A gyöngyszemet hullató leány (Djevojka kojoj je biser padao iz oka) te A gyermek és a sárkány (Budimpešta 2014.), a Katona a majmok országában (Soldat u majmunskoj državi) u ediciji Napkút Kiadó (Budimpešta 2011).  U Đakovu je objavio dvoknjižje Blagdanski kalendar I. II (2011.-2012), na koje se nastavlja Pučka biblija kojom je „obogaćena cjelokupna hrvatska kulturna baština i naše poznavanje sunarodnjaka koji su stoljećima odvojeni od matice. Knjiga je krik protiv zaborava”, piše predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović. Krik protiv zaborava baštine, ali i velikog autora Đure Frankovića, koji je u Mađarskoj sakupljao i čuvao hrvatsko jezično blago.

(DHK)

Podijeli ovaj članak
Skip to content