Slike Dimitrija Popovića na izložbi u Lyonu

2 min čitanja

U Galeriji Ories u Lyonu, na izložbi na temu Kristove smrti na Golgoti pod nazivom La 3eme heure (Treći sat), izložene su dvije Popovićeve slike iz ciklusa Corpus Mysticum

U Galeriji Ories u Lyonu otvorena je izložba na temu Kristove smrti na Golgoti pod nazivom La 3eme heure (Treći sat) , a koja se referira na tekst iz Lukinog evanđelja: Bilo je već oko šestoga sata kad nastade tama po svoj zemlji do devetoga sata.

Na izložbi sudjeluje dvadesetak francuskih suvremenih umjetnika , slikara i kipara ,poput Zlatka Glamotchaka, Fabiena Clauda, Christiana Lignaisa, Richarda Lailliera, a koji su različitim likovnim konceptima obrađivali ovu uvijek zanimljivu i inspirativnu biblijsku temu.

No, osim spomenutih francuskih suvremenih umjetnika, u Galeriji Ories su također izložene i dvije slike Dimitrija Popovića iz ciklusa Corpus Mysticum, koje su izlagane u Rimu 2000. godine, u okviru jubileja Dvije tisuće godina kršćanstva. Slika na lionskoj izložbi Raspeće koja prikazuje Krista s leđa bila je također uvrštena u serijal od pet nastavaka francuske televizije naslovljen „Pasija u umjetnosti“ koji se bavi prikazima Kristovog stradanja u likovnoj umjetnosti od srednjeg vijeka do danas.

Poseban dio izložbe u Lyonu čine djela četiri umjetnika: francuskog romantičarskog slikara Pierrea – Paula Proudhona  i modernih klasika slikarstva Georgesa Rouaulta , Salvadora Dalija i Bernarda Buffeta. Izložba ostaje otvorena do 30. travnja 2019. godine.

(Radio Dux)

Podijeli ovaj članak
Skip to content