Skup Značenje i uloga hrvatskog jezika u nacionalnoj književnosti i kulturi održan u Beču

2 min čitanja

Predstavljene su knjige akademika Radoslava Katičića “Naša stara vjera – Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine” i profesora na Bečkoj slavistici Zorke Kinda-Berlakovich i Georga Holzera “Konturen und Zusammenhalt der kroatischen Sprache”

„Značenje i uloga hrvatskog jezika u nacionalnoj književnosti i kulturi”, naziv je znanstvenog skupa održanog 25. siječnja u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču, u povodu 175. godišnjice Matice hrvatske i 50. godišnjice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika.
Goste je uvodno pozdravila hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković izrazivši zadovoljstvo što je veleposlanstvo domaćin ovog skupa. Kulturno-povijesnu ulogu Matice predstavio je prof. Damir Barbarić, njezin potpredsjednik. Znanstveni dio skupa otvorio je Stipe Botica, zanimljivim predavanjem “Hrvatska usmena književnost i kultura”. Prof. Marko Samardžija svojim predavanjem uputio je na “značenje Matičine Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika”. O Matici hrvatskoj danas govorio je njezin glavni tajnik Zorislav Lukić. Gospodarski savjetnik Matice hrvatske dr. Damir Zorić predstavio je knjigu akademika Radoslava Katičića, jednog od najistaknutijih hrvatskih znanstvenika u zemlji i svijetu na području humanističkih znanosti. Djelo nosi naslov “Naša stara vjera – Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine”. Sveučilišni profesori na Bečkoj slavistici Zorka Kinda-Berlakovich, koja je i voditeljica prvog studija hrvatskog jezika na Pedagoškoj visokoj školi Gradišće i Georg Holzer, predsjednik Austrijskog društva za kroatistiku, predstavili su brojnim prisutnim hrvatskim i austrijskim jezikoslovcima i znanstvenim djelatnicima svoju knjigu na njemačkom jeziku “Konturen und Zusammenhalt der kroatischen Sprache”. Organizatori skupa bili su Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji i Središnjica Matice hrvatske u Zagrebu.

Pročitajte više na: mojahrvatska.vecernji.hr

Podijeli ovaj članak
Skip to content