Skopska izložba Marije Svetieve

2 min čitanja

Izložbu recentnih radova autorice otvorila je Violeta Kalić, povjesničarka umjetnosti i stručna suradnica za vizualne umjetnosti, dizajn i arhitekturu J.U Doma kulture “Kočo Racin”

 

U Galeriji KO-RA u Skopju otvorena je 1.srpnja izložba akvarela “Makedonski pejzaži” nagrađivane umjetnice Marije Svetieve. Uz sve mjere opreza u zaštiti od pandemije koronavirusa, otvorenju su nazočili predstavnici Grada Skoplja, medija te brojni umjetnici.

Izložbu recentnih radova Marije Svetieve, koja je postavljena u dva salona Galerije KO-RA otvorila je Violeta Kalić, povjesničarka umjetnosti i stručna suradnica za vizualne umjetnosti, dizajn i arhitekturu J.U Doma kulture “Kočo Racin”.

Kalić je govorila o radovima čija su tema neprolazne ljepote makedonskih krajolika koji objedinjuju i povijesne elemente. Oni su ostavili traga u ruralnoj i urbanoj arhitekturi te su polazna inspiracija za izloženi ciklus radova umjetnice osebujna senzibiliteta, aktivno prisutne na likovnoj sceni u Sjevernoj Makedoniji i inozemstvu, dobitnice 17 nagrada osvojenih u Francuskoj, Italiji, Japanu, Švedskoj… te sudionice 280 skupnih i 41 samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu.

Svetieva je sudjelovala u brojnim projektima koje je podržao Dom kulture Kočo Racin i koji su realizirani u prostoru Galerije KO-RA, u Washingtonu (SAD), Ottawi (Kanada), Mölmeu (Švedska), Hrvatskoj, Crnoj Gori i diljem Sjeverne Makedonije.

Izložba je ostvarena uz potporu Grada Skopja. Na njoj je svoj obol dao i mladi dizajner hrvatskoga podrijetla Viktor Branđolica koji je izradio dizajn kataloga izložbe, plakata i svih reklamnih materijala izložbe. (Glas Hrvatske)

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content