Sjednica o statusu Hrvata u Sloveniji

2 min čitanja

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske održana je šesta sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji

 

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske u četvrtak, 8. listopada održana je šesta sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji.

Na početku sjednice državni tajnik Zvonko Milas istaknuo je važnost susreta Povjerenstva koje razmatra postojeće i planira buduće aktivnosti, vezano uz očuvanje i razvijanje hrvatskoga identiteta naših sunarodnjaka u Republici Sloveniji te uz određivanje njihovog pravnog položaja i statusa.

“Na sjednici je istaknuta pozitivna činjenica poboljšanja političkih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, što daje nadu da će se, uz zajedničko djelovanje predstavnika Hrvata u Sloveniji i nadležnih institucija Republike Hrvatske, uspjeti pronaći primjereno rješenje ovoga ključnoga pitanja Hrvata u Republici Sloveniji”, javljaju iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Đanino Kutnjak izvijestio je prisutne o aktualnim događanjima u hrvatskoj zajednici, o otvorenom Hrvatskom kulturnom centru „Zrinski“ u Lendavi, kao i o skorašnjem svečanom otkrivanju spomenika Ljudevitu Gaju u Ljubljani.

Na kraju sjednice dogovorene su konkretne aktivnosti koje će poduzeti članovi Povjerenstva do sljedeće sjednice, najavljene krajem ove ili početkom sljedeće godine. (https://www.dijaspora.hr/)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content