Sjednica HAZUD-a u Zagrebu

3 min čitanja
Izložbu Ota Reisingera otvorila je povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak

Zajednica je prvi put je održala svoju svečanu sjednicu u Hrvatskoj. Za Najženu 2012. proglašena je novinarka HRT-a Karolina Vidović Krišto, a priznanje Uzorita žena, zbog djelovanja na ostvarivanju ciljeva Akademije za proteklu godinu, dobila je tajnica HAZUD-a Nada Landeka

Hrvatska akademska zajednica u domovini i dijaspori i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori prvi put je održala svoju svečanu sjednicu u Hrvatskoj, 9. ožujka u Zagrebu. Djeluje već niz godina , odnedavno pod imenom Hrvatska akademska zajednica u domovini i dijaspori.

Hrvatska akademska zajednica uvijek ističe i promiče raspoznajne vrjednote hrvatskog društva. Generali Ante Gotovina i Mladen Markač počasni su članovi HAZUD-a
Novoizabrani redoviti članovi HAZUD-a ugledne su hrvatske javne osobe. Primjerice, Oto Reisinger, dipl. ing. arh. i karikaturist, Milan Bandić, političar i gradonačelnik grada Zagreba, Josip Sučić, dr. sci., Gjurgica Roupec, poduzetnica i političarka, Janko Bučar, književnik i humanist, Miljenko Marić, političar, Roman Matus, dipl. ing.,Zdravko Vampovac, prof. i Dalibor Lucic, informatičar.
Na akademiji su se nazočnima obratili član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH dr. Stanko Slišković, predsjednik HAZUD-a Hrvatska, Srećko Sladoljev, predsjednik HAZUD-a Basel, Dragan Hazler, potpredsjednica HAZUD-a Basel i HAZUD-a Hrvatska Emilija Herceg iz St. Gallena, diplomat i publicist Tomislav Sunić, profesor u mirovini Ante Lauc, tajnica HAZUD-a Hrvatska Nada Landeka, predsjednica KUD-a Fala iz Schafhausena Ruža Studer, te članovi HAZUD-a Slobodan Lang i Emil Čić. Predsjednik HAZUD-a Hazler nazočnima se obratio govorom o povijesti i nastanku akademija.

Posebnu pozornost izazvao je govor generala Mladena Markača i izložba Ota Reisingera koju je otvorila povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak.
Klapa Levanda oduševila je sve nazočne, a nastupila je. u sastavu Damir Topić, Marijo Kulišić, Krešimir Barun i Vedran Klisarić..
Za Najženu 2012. proglašena je novinarka HRT-a Karolina Vidović Krišto. Priznanje Uzorita žena, zbog djelovanja na ostvarivanju ciljeva Akademije za godinu 2012. dobila Nada Landeka, tajnica HAZUD-a.
Zahvalnice su primili zaslužni javni djelatnici: Niko Šoljak, prof. i predsjednik Hrvatskog svjetskog sabora dijaspore, Ruža Studer, predsjednica KUD-a Fala iz Švicarske, Schafhausen, Roko Šikić, predsjednik Udruge Volim Hrvatsku, Željko Vinski, dipl.ing.,predsjednik Hrvatske stranke zajedništva, Igor Arambašić, vlasnik OPG-a, Srećko Cvitanović, predsjednik Zdruga hrvatske obrane i pokojni književnik Lujo Medvidović, odvjetnik.
Nazočnima se pismenim putem obratio i član Akademije Davor Pavuna koji je svojom porukom podržao skup i poželio bolju suradnju svih u djelovanju za opće dobro hrvatskoga naroda, bez ne potrebnih podjela, što se moglo iščitati iz poruka svih govornika.

Danas Akademija ima 163 redovna člana od čega 20 stranaca, a ima u planu i osnivanje zaklade, koja bi se brinula o školovanju siromašnih i nadarenih učenika i studenata.

Tekst: Ivan Raos

Podijeli ovaj članak
Skip to content