Sjećanje na don Antu Jelića

2 min čitanja

Prve godine svećeničkog života proveo je u Zadarskoj nadbiskupiji odakle je 1975. imenovan privremeno voditeljem Hrvatske katoličke misije u Spaichingenu. U inozemstvu je djelovao u Rottenburgu, Eichsttoetu i Augsburgu. Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik (1991.-2018.) Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva

 

U Svećeničkom domu u Sarajevu u svojoj 79. godini života i 50. svećeništva 24. listopada  je preminuo vlč. Anto Jelić, umirovljeni svećenik Vrhbosanske nadbiskupije.. Sveta misa zadušnica održana je 26. listopada u  sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu, a sprovodni obredi istoga dana na Gradskom groblju “Bare”. Misu zadušnicu za pokojnog vlč. Antu u rodnoj župi Rama/Šćit održana je u župnoj crkvi Uznesenja BDM na Šćitu.

Pokojni vlč. Anto rođen je 7. ožujka 1943. u Jaklićima u općini Prozor-Rama. Sjemenište i gimnaziju završio je u Visokom, a bogosloviju u Eichstoettu gdje je i zaređen za đakona 6. veljače 1972. Svećenikom Vrhbosanske nadbiskupije postao je na Petrovo 1972. Prve godine svećeničkog života proveo je u Zadarskoj nadbiskupiji odakle je 1975. imenovan privremeno voditeljem Hrvatske katoličke misije u Spaichingenu. U inozemstvu je djelovao još u: Rottenburgu, Eichsttoetu i Augsburgu.

Po povratku u domovinu najprije je bio zamjenik župnika u Maglaju i pastoralni suradnik u Doboju da bi 1984. bio imenovan upraviteljem samostalne kapelanije u Tarčinu. Iste godine postao je župnikom na Marijin Dvoru u Sarajevu gdje je ostao do 1991. kada je otišao na službu ekonoma Vrhbosanske nadbiskupije. Te službe je razriješen 2001. kada je imenovan župnikom u Novom Gradu u Sarajevu, gdje je ostao do svećeničkog umirovljenja 2018.

Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik (1991.-2018.) Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva. (kta)

Opširnije https://www.vecernji.ba/vijesti/pkopan-vrhbosanski-svecenik-vlc-anto-jelic-1534180

 

Lead Prve godine svećeničkog života proveo je u Zadarskoj nadbiskupiji odakle je 1975. imenovan privremeno voditeljem Hrvatske katoličke misije u Spaichingenu. U inozemstvu je djelovao u Rottenburgu, Eichsttoetu i Augsburgu. Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik (1991.-2018.) Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva

Podijeli ovaj članak
Skip to content