Siru iz Kolana prvo mjesto na World Cheese Championshipu

2 min čitanja

Gligorinom Paškom siru iz maslinove komine to je ujedno i prvo značajno međunarodno priznanje dobiveno izvan europskog kontinenta

Sirana Gligora iz Kolana, mjesta sa 700 stanovnika, dobitnik prvog mjesta u klasi ovčjih sireva na natječaju World Cheese Championship održanom u Wisconsinu, američkoj državi sa 125 sirana koje zajedno proizvode preko jedne milijarde kilograma sira svake godine.
Naime, Gligorin Paški sir iz maslinove komine završio je ovogodišnje natjecanje s prvim mjestom (Best in class) u kategoriji tvrdih ovčjih sireva na World Cheese Championship natjecanju u SAD-u, što je ujedno i prvo značajno međunarodno priznanje za njihov Paški sir izvan europskog kontinenta.
– Na natjecanju se ocjenjivalo ukupno 2.619 različitih sireva iz 22 države iz cijeloga svijeta, a ocjenjivalo ih je 50 međunarodnih stručnih sudaca, pa ne čudi činjenica da su u čak 22 kategorije, od njih sveukupno 90, pobjednici bili upravo američki sirari. U kategoriji tvrdih ovčjih sireva hrvatske su sirane poslale ukupno šest sireva »kandidata«, koji su se natjecali protiv poznatih sireva iz Amerike te poznatih europskih sireva iz Španjolske i Italije. Nakon rigoroznih testiranja, naš je sir proglašen najboljim u svijetu u kategoriji tvrdih ovčjih sireva, pobijedivši čak i specijalne edicije i rezerve španjolskih ovčjih sireva, koji su osvojili preostale medalje. Najbolje o tome govori činjenica da je naš Paški sir iz maslinove komine osvojio čak 99,90 bodova što je, uz još dva sira s istim brojem bodova, najbolji rezultat na cijelom natjecanju, u svim kategorijama, kaže Gligora.

Opširnije

Podijeli ovaj članak
Skip to content