Sinj i njegova Gospa

2 min čitanja

Monografija se sastoji od 13 poglavlja podijeljenih u nekoliko cjelina, od prapovijesti, preko antike, srednjeg vijeka, modernog i suvremenog doba. Donosi ono najznačajnije i najvažnije što se o Sinju i cetinskom kraju može i treba reći, posebno mjesto u knjizi zauzimaju događaji iz 17. i 18. stoljeća. Na kraju su sažeci na pet jezika latinskom, njemačkom, talijanskom, francuskom i engleskom. Knjiga ima 324 stranice sa 346 fotografija

U velikoj dvorani zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu 18. veljače predstavljana je monografija “Sinj i njegova Gospa” fra Mirka Marića, koju je izdao sinjski ogranak Matice hrvatske uz suizdavaštvo franjevačkog samostana Gospe Sinjske, Grada Sinja i VAD-a.
Knjigu su predstavili akademik Davorin Rudolf, dr. mons. Drago Šimundža, dr. fra Luka Tomašević, akademik Radoslav Tomić i autor. Monografija se sastoji od 13 poglavlja podijeljenih u nekoliko cjelina, od prapovijesti, preko antike, srednjeg vijeka, modernog i suvremenog doba. Donosi ono najznačajnije i najvažnije što se o Sinju i cetinskom kraju može i treba reći, posebno mjesto u knjizi zauzimaju događaji iz 17. i 18. stoljeća. Na kraju su sažeci na pet jezika latinskom, njemačkom, talijanskom, francuskom i engleskom. Knjiga ima 324 stranice sa 346 fotografija.
Monografija je svojevrsna priča koja sažeto i nepretenciozno iznosi najvažnije podatke o Cetini i Sinju, o franjevcima, Gospinom svetištu, oltaru, umjetničkim predmetima, crkvenim vrijednostima, samostanskim muzejskim zbirkama, o Alci, samostanskoj gimnaziji, zbirkama i knjižnicama, o piscima i pjesnicima koji su pisali i pjevali o Gospi Sinjskoj. Knjiga spominje velika slavlja i slavne posjetitelje, pjesnička nadahnuća, portretira brojne istaknute sinove svetoga Franje koji su bili osobit oslonac svome puku. Ukupna se povijest Cetinske krajine doima kao neprekidno hodočašće koje predvode franjevci i kojemu je središnje mjesto Gospin lik sa zlatnom krunom.
(IKA)

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content