Senator Begich s Aljaske ostao vjeran svojim glasačima

2 min čitanja

Mark Begich prvi je Hrvat među 100 članova gornjeg doma američkog Kongresa. Njegov djed John Begich u Ameriku se doselio 1911 godine. Mark je sin kongresnika Nicka Begicha koji je poginuo 1972. godine

Mark Begich, senator iz Aljaske koji se ponosi hrvatskim podrijetlom i na Capitol Hillu snažno lobira za prvu domovinu svog oca, ozbiljno je naljutio predsjednika Baracka Obamu ne podržavši novi zakon o oružju. Alessandra Farkas, novinarka Corriere della Sere, otišla je i korak dalje te napisala da je Mark Begich “prevario” Obamu koji je povjerovao da će senator iz najudaljenije savezne države glasovati za novi zakon kojim bi se strože kontrolirala prodaja oružja i provjeravalo ljude koji traže dozvolu za posjedovanje kako psihički bolesni i kriminalci ne bi jednostavno kao dosad dolazili do “ubojitih igračaka”.
Poraz reforme zakona o oružju za New York Times neoborivi je dokaz Obamine slabosti. To dobro zna i Begich, koji je odlučio zapostaviti stranačke interese u korist svojih građana. Možda će, kad cesta bude dovršena, u Senatu glasovati za Obamin zakon, a na to sigurno računa i predsjednik koji zasad mudro šuti.
Mark Begich prvi je Hrvat među 100 članova gornjeg doma američkog Kongresa. Njegov djed John Begich u Ameriku se doselio 1911 godine. Mark je sin kongresnika Nicka Begicha koji je poginuo 1972. godine. U razgovoru za Večernji list 2008. godine, nakon izborne pobjede, pohvalio se da ga je Obama nazvao i čestitao.
– Bila je to čast jer sam presretan što dolazim u Washington i Senat u povijesnom vremenu kad se u Ovalni ured seli Barack Obama. Podrijetlom se ponosim. Moj se djed rodio 1893. godine u selu Podlapači u Lici. U Ameriku ga je pozvao brat. Bio je rudar grubih ruku, ali velika srca! U Evelethu u Minnesoti uzgajao je rajčicu, blitvu, povrće kakvo raste u Hrvatskoj. U Drugom svjetskom ratu moj je djed izgubio veliki dio rodbine, a potom je bio protivnik Titove Jugoslavije i uvijek je podržavao lobiranje za neovisnu Hrvatsku”.

Više

Podijeli ovaj članak
Skip to content