Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu

6 min čitanja

HKPD „Matija Gubec“ Tavankut u Donjem Tavankutu na temu Dužijance organizira jedanaesti Seminar bunjevačkog stvaralaštva . Voditelj je Ivica Dulić, a seminar obuhvaća teme: ples, tamburaške tradicijske melodije, tradicijski instrumenti Bunjevaca (gajde, frula),  tradicijske vještine – izrada predmeta od slame

 

U Tavankutu ove godine HKPD „Matija Gubec“ Tavankut https://web.facebook.com/hkpd.matijagubec/?_rdc=1&_rdr u Donjem Tavankutu na temu Dužijance, od 11.- 16. srpnja, organizira jedanaesti Seminar bunjevačkog stvaralaštva . Voditelj je Ivica Dulić.

Seminar obuhvaća teme: ples, tamburaške tradicijske melodije, tradicijski instrumenti Bunjevaca (gajde, frula),  tradicijske vještine – izrada predmeta od slame.   Prijavljeni polaznici se opredjeljuju  za  jednu od ova  četiri izbora.

  1. PLESNI SEMINAR

Polaznicima   plesnog seminara  prezentirat će se izvorni način izvedbe bunjevačkih plesova, vrste bunjevačke nošnje, pjesme  Bunjevaca iz Tavankuta i  okolnih mjesta, dječje igre.  Ove 2022. godine  na jedanestom  seminaru obrađuje se tema,  žetveni  običaj Bačkih Hrvata Bunjevaca Dužijanca.

Polaznici će imati prigodu zaplesati i s nekima od plesača starijih generacijskih skupina, a ovaj vid izvannastavne aktivnosti pokazao se kao jedan od posebno atraktivnih. Tijekom trajanja seminara svaku se večer održavaju kulturni programi poput tamburaških,  folklornih, filmskih večeri.

Uz plesna predavanja održat će se i prezentacija tradicijskog načina odijevanja te odijevanja prilagođenog scenskoj izvedbi.

Polaznici  plesnog seminara u okviru  aktivnosti imaju predviđenu i prezentaciju i radionicu izrade ukrasa od slame.

Na kraju seminara, 17. srpnja, u Tavankutu će se održati i žetveni običaj  Dužijanca. To  prigoda da mu zainteresirani mogu prisustvovati i u njemu sudjelovati.

2.  TAMBURAŠKI SEMINAR

Na  seminaru tamburaške glazbe obrađivati će se: glazbena pratnja bunjevačkih pjesama i plesova, a teme predavanja su: Tambura kao narodni instrument Bunjevaca, Tehnika sviranja na tamburi, Tamburaški orkestar, Dirigiranje i rad s orkestrom, Tamburaška literatura s akcentom na bunjevačkim zapisima, Tamburaška partitura, Tamburaški instrumentarij.

3. OSNOVE IZRADE PREDMETA OD SLAME

Seminar osnova izrade predmeta od slame  temelji  se na svladavanju temeljnih postupaka obrade slame te na izradi perlica i suvenira. Polaznici će se moći upoznati i s najstarijim predmetima od slame iz zbirke HKPD »Matija Gubec« Tavankut.

4. TRADICIJSKA GLAZBALA

Na predavanju o tradicijskim glazbalima  obrađuju se instrumenti koji se danas na terenu rijetko koriste, a to su gajde i  frula. Obrađivat će se osnove sviranja gajdi i frule te svladavanje tehnike sviranja određenih melodija.

Ciljna  grupa sudionika seminara su  plesači, umjetnički voditelji, koreografi, asistenti, umjetnički vokalni voditelji, zborovođe, umjetnički instrumentalni voditelji, svirači, garderobijeri, osoblje administracije i logistike udruga, etnolozi, etnomuzikolozi, etnokoreolozi i drugi zainteresirani za bunjevačko tradicijsko nasljeđe koji  žele posjetiti  i boraviti nekoliko  dana  u sredini koja je njegova autentična lokacija.

Organizator: Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“  iz Tavankuta, jedno od najstarijih društava na prostoru na kojem danas obitavaju  Bunjevci, a koje želi u svoju sredinu pozvati, u njoj ugostiti i upoznati ljude koji  se zanimaju za baštinu Bunjevaca.  Projekt se održava uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.

Serminar su do sada financijski i logistički  pomogli:  Općina Subotica, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulture vojvođanski Hrvata iz Subotice, Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba te Hrvatskog sabor kulture iz Zagreba

POPIS PREDAVAČA

Predavači za polaznike plesa

Ivica Dulić, voditelj folklornog odjela HKPD „ Matije Gubec“ i menadžer za kulturu Tavankuta. Izvorni oblici bunjevačkih plesova s osvrtom na tradicijsko i scensko oblačenje -ples

Kata Suknović,  dipl.ing. tekstila: Vrste tekstila stare bunjevačke nošnje te primjena  novih materijal u izradi novih nošnji prema starim predlošcima- teorijsko predavanje o bunjevačkoj nošnji

Tamara Štricki,  master teoretičar umjetnosti- etno muzikolog:  bunjevačko pjevanje

Ljubica Vuković Dulić, prof. povijesti :  O povijesti  Bunjevaca

Ladislav Suknović,   dipl. pravnik : Povijest  HKPD „ Matije Gubec“ iz Tavankuta

Predavač za polaznike tambure

Vojislav Temunović,  profesor glazbene kulture i tambure: Glazbena pratnja bunjevačkih pjesama i plesova

Predavač za polaznike tradicijska  glazbala

Augustin Žigmanov , student etnologije na filozofskom fakultetu u Zagrebu–  gajde i frula

Predavač za polaznike izradu suvenira od slame

Jozefa Skenderović, prof.  Radionica perlica i suvenira od slame

Branka Vujić- asistentica

 

Što se tiče troškovnika i smještaja, školarina iznosi 25 eura za sve dane a smještaj je polaznicima omogućen u višekrevetnim sobama u prostorijama udruge i mjesne škole. Dvokrevetne sobe su u privatnom smještaju . Cijena punog pansiona je 15 eura po danu. Noćenje je 5 eura, doručak  2 eura, ručak  i večera  4 eura. Plaća se  gotovinom  na početku seminara. Organizatori svakom polazniku daju ovjereni račun.

Polaznici  dobivaju notni i tekstulani materijal plesnoga i glazbenog seminara i imaju pravo fotografirati i snimati rad sve četiri radionice seminara za osobnu uporabu.

Polaznici  plesnog predavanja trebaju imati tenisice ili plesne cipele, a oni glazbenog  predavanja osobni instrument i bijelu košulju uz tamne hlače ili traperice i hlače za završnu priredbu. Polaznici tradicijskih instrumenata trebaju imati svoj osobni instrument ili se javiti profesoru, ako ga ne posjeduju zbog osiguravanja instrumenta za vježbu. Polaznici  slamarskog  predavanja trebaju imati male škarice i šiljasti ravan nožić. Uskoro obrazac za prijave!

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content