Sedmi put Festa sv. Vlaha proslavljena u Bruxellesu

2 min čitanja

Svečano otvaranje održano ispred katedrale Sv. Mihaela i Gudule, a započelo je čitanjem proglasa Feste ovogodišnjih festanjula Andrije Dominkovića i Lucije Kovačić te puštanjem golubica kao simbola slobode i mira

 

Župan Nikola Dobraslović nazočio je proslavi Feste sv. Vlaha u Bruxellesu. Naime, Predstavnički ured Dubrovačko–neretvanske županije u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Bruxellesu te Predstavništvom Hrvatske turističke zajednice i ove godine organizirao je proslavu Feste svetog Vlaha u Bruxellesu. Ovogodišnja proslava započela je u nedjelju, 26. siječnja, svetom misom u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Belgiji, dok je svečano otvaranje održano ispred katedrale Sv. Mihaela i Gudule. Otvaranje Feste započelo je čitanjem proglasa Feste ovogodišnjih festanjula Andrije Dominkovića i Lucije Kovačić te puštanjem golubica kao simbola slobode i mira. Nakon svečanog otvaranja, u kapelici katedrale, održan je tradicionalni vjerski obred blagoslova grla – grličanje.

Proslava Feste svetog Vlaha u Bruxellesu nastavljena je večerom od Kandelore u hrvatskom restoranu u Bruxellesu gdje su sudionici imali priliku uživati u tradicionalnim dubrovačkim specijalitetima.

Predstavnički ured Dubrovačko-neretvanske županije već sedmu godinu za redom sudjeluje u organizaciji Feste sv. Vlaha u Bruxellesu, u cilju očuvanje i prenošenje tradicije i običaja Feste koja je na popisu UNESCO-ve nematerijalne svjetske baštine, okupljanja Dubrovčana i njihovih gostiju, ali i mogućnosti povezivanja i međunarodne suradnje s europskim regijama i gradovima koji također štuju sv. Vlaha. (https://www.dulist.hr/)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content