Sedam hrvatskih filmova na Balkanimi

2 min čitanja

Hrvatski naslovi prikazat će se od 3. do 7. listopada u raznim programima ovogodišnjeg festivala animiranog filma u Beogradu

Balkanima je manifestacija u sklopu koja proteklih četrnaest godina prikazuje europske animirane filmove, predstavlja škole animacije te organizira predavanja, izložbe, radionice i multimedijske događaje.
Čak sedam hrvatskih naslova prikazat će se u raznim programima ovogodišnjeg festivala animiranog filma – Balkanime, koji se u Beogradu održava od 3. do 7. listopada.

U glavnom natjecateljskom programu prikazat će se četiri manjinske hrvatske koprodukcije, već višestruko nagrađivani filmovi “Ježeva kuća” Eve Cvijanović, “Noćna Ptica” Špele Čadež, “Aerodrom” Michaele Müller i “Manivald” Chintis Lundgren, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.
Hrvatska je u studentskoj konkurenciji predstavljena filmovima “Stranac u mojoj glavi” Petre Balekić – animiranim pokušajem autoričine rekonstrukcije Camuseva “Stranca”, te “Šumska bajka” u režiji Franka Dujmića – pričom o sreći ispričanom u obliku vinjeta koje prikazuju različite životinje tijekom posljednjeg dana na Zemlji, dok prema planetu juri plameni asteroid.

Film “Oyashio” u režiji Tomislava Findrika prikazuje se u nenatjecateljskom programu “Panorama balkanskog filma”.
Mihaela Majcen Marinić, voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, koja je i članica glavnog žirija Balkanime (s Andreyem Koulevim iz Bugarske i Nikolom Majdakom Jr. iz Srbije, na festivalu u Beogradu predstavit će svoju knjigu “Prema novoj animaciji”.

Riječ je o sustavnoj interpretaciji povijesnih okolnosti, proizvodnog dinamizma te stilskih promjena animiranog filma u razdoblju od početka osamdesetih do danas.

Michaela Müller, čiji se film “Aerodrom” prikazuje u natjecateljskom programu festivala, članica je Studentskog žirija uz Aleksandru Jovanić (Srbija) i Mladena Đukića (BiH).
(Hina)

Podijeli ovaj članak
Skip to content