Sastanak Matice i Splitsko-dalmatinske županije

4 min čitanja

Dana 22.03.2023. godine, u kabinetu Župana Splitsko – dalmatinskog, gospodina Blaženka Bobana održan je sastanak predstavnika Županije Splitsko – dalmatinske, s Zamjenikom ravnatelja Hrvatske matice iseljenika dr. Ivanom Tepešom i Voditeljem podružnice Split Hrvatske matice iseljenika Antom Ćaletom. Uz Župana Blaženka Bobana, sastanku su nazočili i Dožupan Stipe Čogelja, kao i pročelnici Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić, te Upravnog odjela za opću upravu Josip Matković.

Prepoznajući važnost iseljeništva, kao i njihov doprinos i djelovanje u promociji i očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta u sredinama u kojima egzistiraju i žive, odnosno prenošenje mozaika iskustava prilikom dolaska u Domovinu u stvaranju novih vrijednosti; Župan Splitsko – dalmatinski, istaknuo je zadovoljstvo što su Hrvatska matica iseljenika, kao i njena Podružnica Split spremne kroz raznovrsne programe koje se realiziraju kroz županijski institucionalni okvir, pružiti svoju stručnu suradnju i pomoć, kao i biti svojevrsni most sa iseljeničkim društvima i zajednicama proisteklima s područja Splitsko – dalmatinske županije.

Konkretizirajući naprijed istaknutu otvorenost ka suradnji, namjerom da se već u proračunskim sredstvima 2023. godine, iznađu i sredstva za projekte Hrvatske matice iseljenika, a koji bi se odvijali na području Splitsko – dalmatinske županije.

Zamjenik ravnatelja dr. Tepeš, naglašavajući potrebu za sinergijskom suradnjom HMI-a kao javne ustanove s Županijom Splitsko – dalmatinskom, kao jedinicom lokalne i regionalne samouprave, prezentirao je povijesni presjek rada Hrvatske matice iseljenika, kao i činjenicu o broju iseljeničkih zajednica proisteklih s područja Dalmacije, te njihovim migracijama u prekooceanske zemlje.

Dožupan Splitsko – dalmatinski, upoznao je sudionike sastanka s tekućim projektima i programima koji su u tijeku; a tiču se edukativnog, obrazovnog, stipendijskog odnosa Županije s hrvatskim iseljeništvom, s posebnim osvrtom na treću, četvrtu (..) generaciju, odnosno mlađe naraštaje, pružajući im mogućnosti školovanja, te učenja odnosno stvaranja cjelokupnih preduvjeta da se i kroz stipendiranje otvori mogućnost njihovog povratka u Hrvatsku; ističući sveobuhvatni projekt „Povratak korijenima“, u okviru kojeg projekta bi se iznašli sinergijski aranžman i s projektima Hrvatske matice iseljenika, odnosno njene splitske Podružnice.

Voditelj Podružnice Split HMI-a, Ante Ćaleta, rezimirajući naprijed navedeno prezentirao je dio tekućih projekata Hrvatske matice iseljenika, a koji bi se u 2023. godini mogli realizirati i na području Splitsko – dalmatinske županije; pri čemu je s posebnim osvrtom istaknuo višegodišnji projekt HMI Revije i Izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH, koja će se održati od 10. do 15. srpnja u Tomislavgradu, u suorganizaciji „Udruge Stećak“ a koja manifestacija bi ove godine mogla uključivati i posjet Splitsko – dalmatinskoj županiji, odnosno nekom od povijesnih ili prirodnih lokaliteta, pri čemu bi se prezentirao sam programski sadržaj kao i promociju Hrvatskog iseljeničkog zbornika u sklopu dana Županije (30. rujna).

Nazočnima je ujedno istaknut i problem s prostorom (sjedištem) Podružnice HMI Split, a oko rješavanja kojeg pitanja je od strane Županije istaknuta volja za iznalaženje adekvatnih rješenja; pri čemu je ocijenjeno kako bi dosadašnji prostor u Marmontovoj 5, bio najprimjereniji.

Zajedničkim sastankom kao i iskazanom obostranom voljom za unaprjeđenjem međusobnih relacija, odnosno rada na budućim zajedničkim projektima, svi sudionici sastanka vjeruju kako će suradnja donijeti konkretne plodove, kao i promicanje prisutne svijesti o važnosti hrvatskog iseljeništva, sve s ciljem stvaranja preduvjeta za demografsku revitalizaciju Domovine.

Tekst: Ante Ćaleta / HMI

Foto: HMI / Facebook

Podijeli ovaj članak
Skip to content