Rođendan Hrvatskog radio kluba New York Glas slobodne Hrvatske

3 min čitanja

Svoj 51. rođendan Hrvatski radio klub proslavio je, uz druženje i pjesmu, u novom studiju

 

Prvi put zvuci Lijepe naše zaorili su se na radio valovima u New Yorku i istočnoj obali SAD-a 1969. godine. Svoj 51. rođendan Hrvatski radio klub New York “Glas slobodne Hrvatske“ proslavio je u subotu, 22. veljače 2020. u novom studiju. Među najzaslužnijima za ovaj projekt je potpredsjednik kluba i glavni urednik Hrvatskog radija Ivica Gašparić.

Dok su tu večer program vodili Boris Miketić, Petra Peša i Sandra Mišić, članovi kluba su uživali u zvucima s radija, družili se i prisjećali prošlih vremena. Spomenuti su osnivači i utemeljitelji Hrvatskog radio kluba 1969. godine; Mirko Barić, Jerko Colich, fra Mladen Čuvalo, Miro Gal, Bruno Govorčin, Ivan Kundid, Vinko Kužina, Marko Kristić, Ivan Labrović, Krunoslav Mašina, fra Vitomir Naletić, Ante Nosić, John Pintar, Đuro Raguž, Eduard Marteka i Božo Radelja.

“Svih ovih godina cilj Hrvatskog radio kluba bio je obraniti hrvatsku pravicu, očuvati hrvatski jezik i hrvatski duh, pogotovo u onim teškim vremenima. I danas, kad imamo slobodnu Republiku Hrvatsku radio širi istinu i pozitivnu riječ ostajući dosljedan načelima utemeljitelja kluba. Ostao je svehrvatski i nestranački. Pozitivnom riječju i domoljubljem povezivao je sve Hrvate i pomogao u raznim humanitarnim akcijama. Bio je potpora različitim društvima s ciljem ublažavanja razaranja i stradavanja naše domovine. Ljubav prema Hrvatskoj širi se na valovima Hrvatskog radija u NY i danas uz nezaboravne, bogate, maštovite i domoljubne pjesme. Čuva se hrvatska kulturna baština i hrvatska riječ, iako daleko od domovine ali uvijek u srcu i u eteru,” istaknuo je predsjednik Radio kluba NY Stipe Dumančić obraćajući se prisutnima.

U ime Hrvatskog svjetskog kongresa SAD-a Ane Strazičić Rodrigez uručila je priznanje Hrvatskom radiju NY za očuvanje hrvatske kulturne baštine i hrvatskog jezika u proteklih pedeset godina i povezivanja hrvatskih iseljenika putem radio valova.

U ime udruge Deša Dubrovnik Ane je uručila “Priču o Mljetskim makarulima” i pjesmu “Suze Marinkove” mljetskog pjesnika opata Ignjata Đurđevića u kojoj se makaruli spominju prije 300 godina.

Proslava se nastavila u restoranu “Piccolo Venezia”, gdje su uz bogati repertoar hrvatskih pjesama članove Radio kluba i njihove goste zabavljali tamburaši iz New Yorka.

Skup je pozdravila hrvatska konzulica u NY Lidija Babić, čestitavši Hrvatskom radiju 51. rođendan, a prisutnima se obratio, između ostalih, i tajnik kluba, urednik i voditelj programa Boris Miketić. Pridružio mu se i Zvonko Crnogorac koji je bio voditelj na radiju od samog početka 1969. godine.

Uz druženje i pjesmu proslavljen je  51. rođendan Croatian Radio Club New York ”Voice of Free Croatia”. (Moja Domovina)

Tekst : Nada Pritišanac Matulich

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content