Rječnik velikoga i maloga početnog slova – novo izdanje IHJJ-a

2 min čitanja

Rječnik je osmišljen kao priručnik kojim će se koristiti govornici hrvatskoga jezika koji imaju dvojba u pisanju početnoga slova: lektori, učitelji, profesori, nastavnici, učenici, studenti, prevoditelji, novinari te širok krug korisnika u pisanoj poslovnoj i službenoj komunikaciji

 

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) http://ihjj.hr/ objavio je ‘Rječnik velikoga i maloga početnog slova’, poseban priručnik temeljen na načelima Hrvatskoga pravopisa IHJJ-a, koji sadrži približno 30.000 natuknica i podnatuknica.

Kako se ističe na internetskim stranicama, rječnik je osmišljen kao priručnik kojim će se koristiti govornici hrvatskoga jezika koji imaju dvojba u pisanju početnoga slova: lektori, učitelji, profesori, nastavnici, učenici, studenti, prevoditelji, novinari te širok krug korisnika u pisanoj poslovnoj i službenoj komunikaciji.

Temelji se na načelima “Hrvatskoga pravopisa”, a s obzirom na to da je u općemu pravopisnom priručniku nemoguće popisati sve pojmove koji u svakodnevnoj jezičnoj uporabi počivaju na pisanju početnoga slova, nastala je potreba za sastavljanjem posebnoga priručnika, ističu iz IHJJ-a.

Potrebu za Rječnikom koji sadrži približno 30.000 natuknica i podnatuknica, napominju, dodatno su opravdali svakodnevni upiti korisnika.

Rječnik sadrži i primjere pisanja stranih zemljopisnih i osobnih imena i naziva s obzirom na njihovu ortografsku prilagodbu u hrvatskome jeziku te natuknice različitih tematskih područja poput popisa svjetskih, međunarodnih i državnih praznika, vjerskih blagdana, etnika, ktetika, povijesnih događaja, kulturnih spomenika i znamenitosti, perifraznih imena i slično.

U uvodnome dijelu Rječnika objavljena su pravila kojima se preporučuje pisanje velikoga ili maloga početnog slova, a na kraju tablica s razlikama u pisanju velikoga ili maloga slova s obzirom na značenje. ( Hina)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content