Rimska projekcija Ištvančićeva dokumentarca

2 min čitanja

Talijanska  publika imat će priliku pogledati dokumentarni film  “Pouke o čovječnosti” hrvatskog redatelja Branka Ištvančića. Film  je snimljen prema istoimenoj knjizi književnika i psihijatra Veljka Đorđevića koja govori o stvarnim događajima tijekom Domovinskog rata 1991.

 

 

Po prvi puta talijanska kulturna publika imat će priliku u Rimu pogledati dokumentarni film – “Pouke o čovječnosti” hrvatskog redatelja Branka Ištvančića u petak, 29. travnja 2022. s početkom u 19:00 sati, u prostoru Regije Lazio “SCENA”, smještenom na mjestu povijesnog bivšeg Filmstudija u Trastevereu, mjestu bogate povijesti.

Riječ je o projekciji dokumentarca Pouke o čovječnosti, nagrađivanog hrvatskog redatelja Branka Ištvančića. Taj film snimljen je prema istoimenoj knjizi književnika i psihijatra Veljka Đorđevića koja govori o stvarnim događajima tijekom Domovinskog rata, a o kojima hrvatska javnost donedavno gotovo ništa nije znala. Film i knjiga govore o posebnoj akciji spašavanja civila na području Pakraca koja se dogodila 29. rujna 1991. godine. U večernjim satima toga dana pakrački branitelji su, zajedno s dijelom osoblja pakračke bolnice, u humanitarnoj evakuaciji od sigurne smrti spasili tristotinjak bolesnika s odjela psihijatrije.

Na projekciji će biti prisutni redatelj Branko Ištvančić, lječnici dr. Veljko Đorđević i dr. Marijana Braš, koji su ujedno i protagonisti u filmu. Ovaj autorski dokumentarac snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. i 2019. godine, uz financijsku potporu  Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris. Organizator projekta su  Udruga Hrvatsko – talijanski Mozaik Rim i Udruge Jedna Musika iz Acquaviva Collecroce -Kruč, Molise. Pokrovitelji projekta je Središnji Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatsko Veleposlanstvu u Rimu i Regija Lazio

 

Rezervacija: Whatsapp: 3668301304, Tel: 0651685734, E-mail: staffscena@gmail.com , E-mail: info@mosaicoitalocroato.com

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content