Riječani s Babom Jagom… gostuju u Ljubljani

2 min čitanja

Ansambl Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca sa svojom uspješnicom „Baba Jaga je snijela jaje“ Dubravke Ugrešić 2. travnja gostuje u Mesnom gledališču u Ljubljani

Ansambl Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca sa svojom uspješnicom „Baba Jaga je snijela jaje“ Dubravke Ugrešić u scenskoj adaptaciji Ivora Martinića i u režiji Ivice Buljana u utorak, 2. travnja gostuje u Mesnom gledališču u Ljubljani. Predstava će biti izvedena na tamošnjoj velikoj pozornici s početkom u 19.30 sati.
„Baba Jaga je snijela jaje“ premijerno je izvedena u okviru festivala Riječke ljetne noći 2011. na plaži ex hotela Park na Pećinama, a temeljena je na romanu jedne od najuspješnijih hrvatskih književnica uopće Dubravke Ugrešić, koja revidirajući izvorni mit o vještici Babi Jagi ispisuje trodijelnu modernu bajku o obiteljskom nerazumijevanju, starenju i potrazi za ljubavlju. U tri žanrovski različita dijela kroz putovanje likova istražuje se starost u intimnim pričama političke i društvene sadašnjosti. Glavni likovi „Babe Jage“ bore se s osamljenošću, hipertrofiranim emocijama, te osjećajima nemoći i nepripadanja. Kroz igranje različitim žanrovima, diskursima i stilovima, priča oživljava drevni mit o ženskoj emancipaciji – autentično slavenski, ali za sve prostore i sva vremena.
Uz redatelja Ivicu Buljana, autorsku ekipu čine i slavni scenograf Jean-Guy Lecat, kostimografkinja Ana Savić Gecan, autor glazbe Mitja Vrhovnik Smrekar i autorica songova Olja Savičević Ivančević. U glumačkoj su ekipi Ana Karić, Alma Prica, Milena Zupančič, Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Zdenko Botić, Tanja Smoje, Žarko Radić, Zoran Prodanović Prlja, Damir Orlić i pjevačica Ivanka Mazurkijević.
(Večernji list)

Podijeli ovaj članak
Skip to content