Retrospektiva Jagode Buić u Trstu

4 min čitanja

Odabirom više od 140 djela za izložbu, nastojalo se naglasiti svestranost Jagode Buić, koja se tijekom pedeset godina rada stvaralački realizirala kao kostimografkinja, scenografkinja, pa i redateljica, a ponajprije kao autorica prostornih ambijenata od tkanih formi za što je stekla i najveća priznanja na domaćoj i inozemnoj umjetničkoj sceni

U Civico Museo Revoltella u Trstu, u petak, 18. listopada, u 19 sati, otvara se retrospektivna izložba Jagode Buić ‘Theatrum mundi’. Izložba ostaje otvorena do 6. siječnja 2014.
Nastavljajući se na uspješne realizacije velikih retrospektivnih izložbi Jagode Buić održanih u Hrvatskoj proteklih godina (Zagreb, 2010.; Split, 2011.), Muzej za umjetnost i obrt u suradnji s galerijom moderne i suvremene umjetnosti Civico Museo Revoltella iz Trsta organizira izložbu Jagode Buić u Trstu.
Odabirom više od 140 djela za izložbu, nastojalo se naglasiti svestranost Jagode Buić, koja se tijekom pedeset godina rada stvaralački realizirala kao kostimografkinja, scenografkinja, pa i redateljica, a ponajprije kao autorica prostornih ambijenata od tkanih formi za što je stekla i najveća priznanja na domaćoj i inozemnoj umjetničkoj sceni. No, odabir djela za ovu izložbu prvenstveno je zasnovan na želji da se naglase kretanja umjetničkih interesa Jagode Buić kroz zadnjih nekoliko godina. Zaokret prema materiji papira i kolažu kao tehnici kroz posljednje desetljeće njenog stvaranja predočit će reprezentativan odabir radova iz ciklusa Carta canta, a posjetitelji će vidjeti i najnovije kolaže, koji na izložbu dolaze izravno iz ateljea.
Koncepcija izložbe Jagode Buić, iako izvedena iz prethodno realiziranih retrospektiva u Zagrebu i Splitu, u osnovi se fokusira na dvije tematske okosnice.
Prvenstveno se naglašava jedinstvenost njenog stvaralačkog pristupa kroz oblikovanje tekstila, kroz odnos prema teatru i tretiranje materije kostima kao ravnopravnog likovnog elementa. Kao ključna ističe se inovacija Jagode Buić u tapiseriji, izvedena kao eksperiment u prostoru, s idejom total dizajna. U mediju tapiserije Jagoda Buić objedinjuje svoje znanje i iskustvo dizajnerice, kostimografkinje, scenografkinje, slikarice – sudionice avangardnih kretanja umjetnosti i svoje duboko poštovanje i osjećanje kontinuiteta milenijske tradicije dalmatinskih tkalja. O tome svjedoče monumentalne prostorne kompozicije poput Crnog listanja, 1978. ili Crnog ambijenta iz 1974., djela za koje je i nagrađena 1975. na Bijenalu u Sao Paulu.
U drugom aspektu, izložba se koncentrira na stvaralačke dosege Jagoda Buić tijekom posljednjeg desetljeća i seriju kolaža ‘Carta canta’ u kojoj se autorica bavi preispitivanjem ‘uobičajene’ materije papira, tretirajući ga poput tkanja u prostoru, podarivši mu volumen i plemenitost.
Cilj je izložbe predstaviti Jagodu Buić kao svestranu umjetnicu, čiji se interesi kreću od umjetničkog eksperimenta prvenstveno na području dizajna tekstila i tapiserije do totalnog dizajna u teatru, koji je i realizirala u predstavi W. Shakespearea Richard III u zagrebačkom Dramskom kazalištu Gavella 1997. godine.

Svojim prilozima u katalogu su pridonijeli dr. Ivo Josipović, predsjednik RH; Roberto Cosolini, Gradonačelnik Trsta; Franco Miracco, pomoćnik Gradonačelnika Trsta za kulturu; Maria Masau Dan, ravnateljica Civico Museo Revoltella; Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt; povjesničari umjetnosti i kritičari Tonko Maroević, Predrag Matvejević, Gillo Dorfles, Luciano Caramel.

Korišteni su tekstovi ravnatelja inozemnih institucija i kustosa samostalnih izložbi Jagode Buić: Jacquesa Lassaignea, ravnatelja Musée d`Art de la Ville de Paris (1975); Wernera Schamalenbacha, ravnatelja Kunstsammlung Northrhein-Westfalen, Düsseldorf (1975); iMildred Constantine, kustosice Museuma of Modern Art, New York (1973). (Culturenet.hr)

Podijeli ovaj članak
Skip to content