Realiziran projekt učenika HN iz Baden-Württemberga Tragovima Hrvata u Italiji

5 min čitanja

Učenici HN iz Reutlingena i Tübingena uspješno su priveli kraju projekt pod nazivom „Tragovima Hrvata u Italiji“. Nositelj projekta je Hrvatsko prosvjetno društvo Stuttgart http://hr-nastava-stuttgart.skole.hr/, a projekt je realiziran pod vodstvom koordinatorice hrvatske nastave Ivane Nosić u suradnji s dvjema partnerskim udrugama: Hrvatsko-talijanski mozaik Rim http://www.mosaicoitalocroato.com/ i Jedna musika iz Kruča (Molize), a pod pokroviteljstvom Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Projekt je zamišljen kao nastavak i proširenje dvaju zajedničkih nastavnih projekata učenika hrvatske nastave u Republici Italiji i Saveznoj Republici Njemačkoj. Riječ je ponajprije o projektu „Okusi Hrvatske“, u sklopu kojega su učenici istraživali jela s liste nematerijalne kulturne baštine Ministarstva RH te izradili dvojezični (hrvatsko-njemački i hrvatsko-talijanski) ilustrirani katalog jela s liste hrvatske nematerijalne baštine. Katalog obuhvaća objašnjenja načina pripreme jela, njihova porijekla te narodnih običaja povezanih s njima. Drugi je nastavni projekt na koji je obuhvaćao istraživanje na temu „Hrvatski velikani u Italiji – stoljetne veze“. Učenici su u sklopu toga projekta istraživali život i djelo poznatih Hrvata koji su tijekom dijela ili pak čitavoga života djelovali i/ili studirali u Italiji (kao npr. Ruđer Bošković, Marin Getaldić, Marin Držić, Faust Vrančić, Ivan Meštrović, Bartol Kašić i brojni drugi).

Kruna zajedničkoga rada na dvama navedenim nastavnim projektima putovanje je u Italiju, u sklopu kojega su učenici i njihovi roditelji posjetili moliške Hrvate te hrvatsku zajednicu u Rimu. Posjet trima hrvatskim selima u Molizeu oduševio je djecu i odrasle, a organiziran je uz pomoć Antonelle d’Antuono, predsjednice udruge Jedna musika iz Molizea i ujedno predstavnice hrvatske manjine u Molizeu pri Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH. Osim što su upoznali povijest moliških Hrvata, njihovu tradiciju i običaje, učenici su sa sobom iz triju pitoresknih sela ponijeli važnu poruku o tome kako se čuva jezik, koju možda najbolje oslikava slavna krilatica patriota Nicole Nerija: „Nemojte zabit naš lipi jezik“. Učenici su u Rimu posjetili još jednu zajednicu Hrvata, a druženje je organizirala udruga Hrvatsko-talijanski mozaik pod vodstvom predsjednice Ivane Miline, ujedno predstavnice Hrvata u Italiji u Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske i Zrinke Bačić. U sklopu susreta učenici i njihovi roditelji upoznali su se sa svojim sunarodnjacima i vršnjacima – učenicima hrvatske nastave u Rimu te su sudjelovali u natjecanju u starim igrama i u gastronomskom natjecanju, uz koje su organizirana i brojna predstavljanja: izložba učeničkih fotografija inspiriranih domovinom, predstavljanje učeničkih dvojezičnih kataloga jela hrvatske nematerijalne kulturne baštine te predstavljanje kuharice s receptima hrvatskih tradicionalnih kolača, koju je pripremila udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim. Posjet Rimu pod vodstvom novinarke Ljiljane Džalto iskorišten je za obilazak važnih mjesta za Hrvate: crkve Aracoeli, u kojoj je pokopana kraljica Katarina Kosača i Papinskoga hrvatskoga zavoda svetoga Jeronima, u kojemu su učenici i roditelji sudjelovali na svetoj misi, koju je predvodio rektor Zavoda don Marko Đurin. Iz Italije su učenici ponijeli brojne lijepe uspomene, a posebno će pamtiti predivnu dobrodošlicu koju su za njih pripremili sunarodnjaci iz Molizea i Rima, a koja je oduševila sve posjetitelje. Gosti iz Njemačke nadaju se da će dobiti priliku uzvratiti gostoprimstvo te da će hrvatske zajednice iz Italije uskoro posjetiti zajednice u Njemačkoj u okviru nekoga budućeg zajedničkoga projekta.

Realizacija ovoga projekta omogućila je da učenici na zanimljiv način bolje upoznaju hrvatsku kulturu i povijest te osvijeste ulogu i značaj Hrvata za razvoj znanosti, europske kulture te kršćanstva. Istovremeno je riječ i o kreativnome načinu promocije hrvatske kulture, gastronomije i etnologije te, dakako, hrvatskoga jezika. Najvažnije od svega, zahvaljujući sudjelovanju u projektu, ostvareno je povezivanje mladih generacija hrvatske dijaspore, koje je urodilo idejama o mogućem budućem umrežavanju te radu na zajedničkim projektima. Udruge koje su radile na projektu, učitelji, učenici i njihovi roditelji razmijenili su dragocjena iskustva i stekli nova te na temelju njih dobili uvide u nove mogućnosti i modalitete zajedničke suradnje s ciljem promidžbe svoga jezika, kulture i domovine, stoga od srca zahvaljuju Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske za financijsku potporu bez koje ostvarenje projekta ne bi bilo moguće.

 

Tekst: Ivana Nosić

Fotografije: Ivana Vukoja (www.fotovideoif.com )

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content