“Razgovor” u New Yorku

1 min čitanja

U nedjelju 9. listopada u New Yorku u Hrvatskom Centru na Manhatanu poslije Svete mise koju je predvodio Fra Nikola Pašalić prikazan je igrani film “Razgovor “-“The conversation”Dominika Sedlara . Film je predstavio Jakov Sedlar poznati filmski direktor i producent .

Uz prikazivanje filma “ Razgovor ” organizirano je i prikupljanje sredstava za izgradnju budućeg Muzeja stradanja djece u Domovinskom ratu u Vukovaru, prodajom DVD filma “ Plavi kaputic” i dobrovoljnim prilozima.

Film “ Razgovor” je baziran na istinitom događaju , to jest razgovoru koji se dogodio u lipnju 1945. g.između Josipa Broza Tita i kardinala Alojzija Stepinca. Razgovor dva najutjecajnija čovjeka koji su se nalazili na suprotnim stranama filozofije i perspektive za budućnost Hrvatskog naroda.

Tito je pokušao upotrijebit sva sredstva da prisili Kardinala Alojzija Stepinca da se odrekne svoje katoličke vjere. Kardinal Alojzije Stepinac je ostao dosljedan svoje vjere i svojih uvjerenja od kojih nije htio odstupiti te je bio osuđen na robiju gdje je nakon desetak godina robijanja umro.
Film govori o jednom opasnom vremenu u Jugoistočnoj Evropi nakon drugog svjetskog rata i pobjede nad fašistima kojeg zamjenjuje komunizam.

Tekst i slike: Nada Pritisanac Matulich

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content