Ravnatelj Matice sa suradnicima boravio u Beču

5 min čitanja

Na sastanku u Hrvatskom veleposlanstvu u Beču, uz ravnatelja HMI-ja Miju Marića, bili su njegov zamjenik Željko Rupić te tajnica Diana Mašala Perković

“Drago mi je što sam imao priliku susresti se s predstavnicima hrvatske zajednice u Austriji, uključujući gradišćanske Hrvate,” rekao je Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, tijekom drugog dana svog boravka u Beču. Na sastanku u Hrvatskom veleposlanstvu bili su prisutni i njegov zamjenik Željko Rupić te tajnica Diana Mašala Perković.
“Razgovarali smo kako unaprijediti suradnju s Hrvatskom na području obrazovanja, kulture, sporta i izdavačke djelatnosti, što je posebno značajno za Maticu,” naglasio je Marić, napomenuvši kako je dirljivo vidjeti koliko iseljeni Hrvati vole svoju domovinu.
“Taj vrlo visoki emocionalni naboj trebamo iskoristiti,” poručio je naš sugovornik, dodavši kako je oduševljen gradišćanskim Hrvatima koji su 500 godina uspjeli sačuvati svoj jezik, kulturu i identitet.
“Oni su živi dokaz da manjinska skupina, unatoč svim nedaćama, može preživjeti,” potvrdio je, pozvavši i suvremene hrvatske doseljenike u Austriji da se u njih ugledaju: “Ono što ne znate pitajte gradišćanske Hrvate”. “U ova dana u Beču puno toga sam doznao i naučio. Oplemenjen tim iskustvima vraćam se u Zagreb gdje ću u program svog rada nastojati ugraditi ono što je danas ovdje izneseno,” priznao je Marić.
Dan prije, 5. listopada izaslanstvo iz domovine prisustvovalo je u Hrvatskom centru u Beču predstavljanju Hrvatskog kulturnog društva u Mariboru i hrvatske manjine u Sloveniji, pod naslovom “Titraj kruga”. U sklopa toga otvorena je i izložba slika “Mitska šuma”, hrvatske slikarice Irene Gayatri Horvat, koja živi u Sloveniji, inače članice Likovne sekcije Milena Lah. Prigodnim govorom program je otvorio ravnatelj Hrvatska matice iseljenika, zahvalivši autorici izložbe što “putem umjetnosti kreativno uljepšava svijet oko nas te hrvatsku umjetnost i duh promovira diljem svijeta”.
„Izložbeni postav čini dvadesetak slika velikog formata koje sam napravila tako da sam prvo na ručno rađenom papiru radila otiske, a onda ih kombinirala jednom od tehnika kaširanja na platnu, stvarajući stabla, zapravo breze, koje su za mene svete i stvaraju likove šamana,” napomenula je slikarica i skladateljica Horvat, oduševivši svojim jedinstvenim radovima prisutnu publiku.
Posebno zanimanje okupljenih bečkih i gradišćanskih Hrvata te koruških Slovenaca privuklo je predavanje prof. dr. Šime Ivanjka, počasnog konzula Republike Hrvatske u Mariboru koji je govorio o položaju i statusu naših ljudi u Sloveniji te njihovom zahtjevu da im se prizna manjinski status.
“Osobno smatram da u bližoj budućnosti nemamo šanse postati manjina kao Mađari i Talijani, možda jednom u sklopu nekog većeg europskog pokreta,” dodao je, istaknuvši kako u Sloveniji živi oko 50 tisuća Hrvata, uključujući bosanske.
“Specifična situacija i tenzije koje postoje između Hrvatske i Slovenije odražavaju se i na nas,” naglasio je naš sugovornik. Priznao je kako je asimilacija središnji problem slovenskih Hrvata, izrazivši potrebu za još užim povezivanjem s matičnom državom Hrvatskom. “Predlažemo da se hrvatski gospodarstvenici više angažiraju kako bi privukli visoko obrazovani drugi i treći naraštaj Hrvata u ovoj zemlji,” poručio je. Predstavio je Hrvatsko kulturno društvo u Mariboru, osnovano 1990. te tri godine kasnije utemeljen Savez hrvatskih društava koji objedinjuje 11 raznih društava. Razgovor s Ivanjkom vodio je glavni urednik Hrvatskih novina, gradišćanski Hrvat Petar Tyran. Predsjednik HKD-a Maribor Marko Mandir, inače operni pjevač u tamošnjoj Operi, spomenuo je kako je međusobno povezivanje naših ljudi, ma gdje oni bili posebno važno za očuvanje hrvatskog materinskog jezika i kulture u višejezičnom slovenskom prostoru. Slovensko izaslanstvo zahvalilo je gradišćanskim Hrvatima na gostoprimstvu i obećalo da će doći na njihovu najveću i najvažniju manifestaciju – Hrvatski bal u bečkom hotelu Park Schönbrunn, početkom sljedeće godine.
Glazbeni okvir svečanosti dao je predsjednik HKD-a Mandir, prvo recitirajući, a potom i pjevajući skladbu slikarice i skladateljice Horvat o Triglavu, uz klavirsku pratnju Simona Skelara. Sve prisutne uvodno i završno pozdravila je tajnica Hrvatskog centra u Beču Gabrijela Novak-Karall, predstavivši im strukturu i glavne aktivnosti centra, koji je, kako je istaknula, okupljalište “svih Hrvata”.
Tekst: Snježana Herek
(mojahrvatska.vecernji.hr)

     
Podijeli ovaj članak
Skip to content