Putositnice Nikice Talana

3 min čitanja

U knjizi je i dodatak na nekoliko stranica multimedijski sadržaj. Autor je odabrao 156 planinarskih vrhova sa sličicama, uz koje je objavljen QR kod. Skenirajući mobitelom QR kod otvorit će vam se videozapis s te planine i poboljšati vam doživljaj knjige

 

Knjigu Nikice Talana, u kojoj piše o poznatim i nepoznatim hrvatskim planinama, objavila je zagrebačka nakladna kuća AGM.

Knjiga “Ne/pre/poznata Hrvatska – Putositnice (s) hrvatske planinarske obilaznice” (351 str.) je svojevrsni putopis, koji nije odveć deskriptivan i poetski, a autor piše kako obilazi hrvatske poznate i nepoznate planinarske vrhove i to uvijek u solo aranžmanu te zapisuje “putositnice” na bajkovit i vrlo duhovit način.

Usput, ističe nakladnik, na svakom planinarskom vrhu radi kratki videozapis, popraćen svojim komentarom.

U našoj planinarskoj književnosti  pojavila se nova putopisna vrsta drukčija od Nemčićevih putositnica iz 19. stoljeća, piše autor predgovora Željko Poljak i dodaje kako je Talanova knjiga neobičan kolaž lijepo ilustriranog vodiča, autobiografije, kritičnosti, autokritičnosti, humora, informativnosti, inserata u zagradi, domoljublja, putopisa, doživljaja, upornosti i požrtvovnosti.

Ocjenjuje kako planinaru može poslužiti kao koristan putni savjetnik, a za neplaninara je najvažnije to što mu dočarava mnoge manje poznate krajeve naše domovine.  Smatra kako je osebujan autorov stil s brojnim usputnim izvrsno posloženim reminiscencijama.

Tekst putositnica velikim je dijelom namjerno višeslojan i višeznačan pa ga je svaki put moguće čitati u drugom ključu, piše Poljak i dodaje kako se autor humorističnu dimenziju ostvaruje sustavnim kršenjem jezičnih gramatičko-pravopisnih normi i sustavnom uporabom ironije i sarkazma.

U knjizi je i dodatak na nekoliko stranica multimedijski sadržaj. Autor je odabrao 156 planinarskih vrhova sa sličicama, uz koje je objavljen QR kod. Skenirajući mobitelom QR kod otvorit će vam se videozapis s te planine i poboljšati vam doživljaj knjige.

Nikica Talan rođen je 1959. u Zagrebu. Studirao je komparativnu književnost i filozofiju, te francuski, muzikologiju i orgulje. Magistrirao je i doktorirao s područja luzitanistike (suvremeno portugalsko pjesništvo). Od 1992. je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Težište Talanova znanstvenog interesa predstavljaju kulturno-povijesne veze Hrvatske i Portugala, odnosno bivših portugalskih kolonija te suvremeno portugalsko pjesništvo. (Glas Istre)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content