Uspješno održan Hrvatski folklorni festival u Wollongongu

2 min čitanja

Više od 200 folkloraša, iz osam hrvatskih folklornih grupa Sydneya, Canberre i domaćina Wollongonga, priredilo je pravu kulturnu manifestaciju za sjećanje na tradicionalnom Hrvatskom folklornom festivalu, održanom prošle nedjelje, 6. svibnja, u dvorani Illawarra Performing Arts Centrea u Wollongongu, a u organizaciji Udruženja hrvatskih folklornih grupa u državi N.S.W

Domaćin manifestacije bio je hrvatski foklorni ansambl “Zagreb” iz Wollongonga, a pored domaćina svojim nastupom predstavili su se – AHFG “Lindjo”, HFG “Domovina”, AHFG “Braća Radić”, CFE “Sydney”. HFG “Mladi Frankopani” i CFE “Vukovar” iz Sydneyja te CFE “Croatia” iz Canberre.

Program su vodili Ethan Ivaneza na engleskom i Marta Abicic na hrvatskom jeziku. Oni su u svom uvodnom izlaganju istakli:” Večeras plešemo plesove, sviramo glazbu i pjevamo pjesme kako su to radili naši bake i djedovi i svi naši pretci kroz mnoga stoljeća. Veselimo se, cijenimo sve ovo i vidimo svoj indentitet u ovoj našoj predstavi. Nadamo se da ćete i vi, zajedno s nama, uživati u našoj predstavi prelijepe i bogate kulture hrvatskog naroda…” I uistinu, članovi folklornih grupa su zapravo djeca druge i treće generacije, vrlo ponosni što su toga dana svojim nastupom predstavili hrvatsku kulturu na polju folklora kao iskreni ambasadori ovoga hrvatskog kulturnoga bogatstva.

Kulturni program otvorio je hrvatski foklorni ansamb “Vukovar” izvedbom australske i hrvatske himne. Dvoranom su se redale folklorne grupe, a iza njih na velikom ekranu prikazivale su se slike hrvatskih gradova i mjesta kao simbol koji se odlično uklapao u program. Gledatelji su uživali u programu gdje su folkloraši svojim nastupom vjerno kroz pjesmu i folklor izvodili plesove iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što je dalo kompletnu sliku ovog programa. Za ovako bogat program zahvalnost svakako pripada organizatorima, u prvom redu Udruženju hrvatskih foklornih grupa u NSW, te domaćinu hrvatskom folklornom ansamblu “Zagreb” iz Wollongonga.

Ova kulturna manifestacija hrvatskh folkornih grupa u NSW slijedeće godine održat će se u Sydneyu i vjerujemo da će biti također svečano i nezaboravno.

Tekst: Franjo Harmat

   

   
Podijeli ovaj članak
Skip to content