Prvopričesnici iz Klokotića i Vodnika

2 min čitanja

I u klokotičkoj i u vodničkoj crkvi dječica su na dan slavlja bila svečano odjevena u narodnu karaševsku nošnju. U klokotičkoj crkvi je župni zbor, kojim rukovodi Petar Moldovan, pjesmama uveličao slavlje koje su pjevala djeca, a i svi prisutni. U svojoj propovijedi vlč. Petar Dobra naglasio je kako je lijepo što su obitelji iz inozemstva došle u svoj rodni kraj kako bi njihova djeca dobila sakrament

Prva sveta pričest 26 -oro djece, 13 iz Klokotića (8 dječaka i 5 djevojčica) i 13 iz Vodnika (7 dječaka i 6 djevojčica) bila je 3. travnja.
Priprema u župi sv. Apostola Filipa i Jakova iz Klokotiča započela je dva mjeseca prije samog slavlja. Da bi moglo pristupiti, osim vjeronauka u školi, ovogodišnji prvopričesnici učili su moliti i pjevati, družiti se i pomagati. Veliku ulogu imali su i roditelji.
I u klokotičkoj i u vodničkoj crkvi dječica su na dan slavlja bila svečano odjevena u narodnu karaševsku nošnju. Svečana sveta misa u klokotičkoj crkvi počela je procesijom prvopričesnika, s njihovim krsnim kumovima, koji su od sakristije kroz crkveno dvorište ušli u crkvu. Župni zbor, kojim rukovodi Petar Moldovan, uveličao je ovo slavlje pjesmama koje su pjevala djeca, a i svi prisutni. U svojoj propovijedi vlč. Petar Dobra naglasio je kako je lijepo iznenađenje to što su neke obitelji, koje žive u inozemstvu, došle u svoj rodni kraj kako bi njihova djeca dobila sakrament svete pričesti.
Nakon propovijedi slijedila je obnova krsnih zavjeta, a kasnije i sveta pričest. Najradosniji su bili prvopričesnici, koji su ovom prilikom dobili simbolične darove kao uspomenu na dan pričesti.
(www.zhr-ucr.ro)

Podijeli ovaj članak
Skip to content