Prvi put Dani Hrvatske u Nizozemskoj

4 min čitanja

Projekt ima za cilj promociju hrvatske kulture i baštine na području Nizozemske te postizanje neraskidive suradnje u svim segmentima društva na način da se stvori interes i informiranost o raznolikom kulturnom bogatstvu koje Republike Hrvatska pruža

 

Unatoč zaredalim teškim godinama, podivljaloj pandemiji i tužnim ratovima diljem svijeta Udruga KroNland je, osim svog prvog projekta Kulturna industrija koji se po prvi put održao prošle godine u Hrvatskoj, u tijeku organizacijskih priprema za održavanjem i svog drugog projekta. Ovaj put riječ je o projektu Dani Hrvatske koji će se po prvi put održati u Nizozemskoj, od 27. svibnja do 30. svibnja 2022. Projekt ima za cilj promociju hrvatske kulture i baštine na području Nizozemske te postizanje neraskidive suradnje u svim segmentima društva na način da se stvori interes i informiranost o raznolikom kulturnom bogatstvu koje Republike Hrvatska pruža.

Sudionici programa su: Ženski vokalni sastav Lađarice i pijanist Robert Hudulin iz Hrvatske te Bernardus Vos i Lilian Van de Zande iz Nizozemske. Ovaj trodnevni event svojim izoštrenim okom profesionalnog fotografa zabilježit će fDorijan Šipuš iz Hrvatske, a namjera nam je snimiti i kratki video prilog o ovom humanitarnom i svečanom koncertu.

Hoodooleen, odnosno Robert James Hudulin, rodio se u Sydneyju u Australiji, s pet godina se s obitelji seli na Korčulu, u Smokvicu, rodni kraj svog oca. Od najmlađih je dana osjećao posebnu ljubav prema glazbi, majka ga je učila svirati klavir, a vikendima je putovao u Split na satove klavira i solfeggia. Kako je njegova glad za glazbenom naobrazbom rasla, tako se Hoodooleen odlučio preseliti u Split gdje je proveo četiri godine završivši srednju glazbenu školu, a nakon toga je u Zagrebu upisao studij saksofona na Muzičkoj akademiji. Nakon završene akademije živi u Engleskoj, pa u Rijeci gdje upoznaje članove benda Rolin Humes s kojima je proveo sedam godina. Jedan od njihov najuspješnijih projekata je “Živi, Rasti, Cvjetaj”, u kojem su s različitim tradicionalnim i folklornim udrugama počeli oživljavati zapuštene i propale industrijske prostore te raditi radionice i edukacije s ciljem razvoja lokalne zajednice. U sklopu projekta je izvedena jedinstvena blues moreška kao i glazbeno-scensko

Godine 2019. pokreće solo karijeru kao Hoodooleen. Njegov osebujan autorski izričaj krase uzbudljive interpretacije a inspiraciju nalazi od naslijeđa klasike, bluesa, preko jazza i popa do hrvatske književnosti i folklorne baštine.

Umjetnik čije autentične i snažne interpretacije uspoređuju s veoma raznorodnim izvođačima – od Nicka Cavea preko Eltona Johna do Olivera i Cohena – živi i radi na relaciji Sisak – Smokvica, odnosno Brna. Radi kao nastavnik glazbene kulture u srednjoj školi u Petrinji, a sebe opisuje kao oca, skladatelja, bodula, klavirista, pjevača i uzgajivača maslina.

 

Program :

 

Kerk van Hoogblokland.

Dorpsweg 80a 4221LJ Hoogblokland

 

27.5. / petak / Dolazak u zračnu luku Eindhoven

28.5. / subota / Obilazak grada Harderwijk u jutarnjim satima

– 19:30 / Mjesto Hoogblokland / Humanitarni koncert u Kerk van Hoogblokland, Dorpsweg 80a, 4221LJ Hoogblokland

– Ženski vokalni sastav Lađarice

– Bernardus Vos i Lilian Van de Zande uz pratnju orgulja

– pijanist Robert Hoodoleen

29.5. / nedjelja / obilazak Amsterdama / slobodan dan

– posjet Retro Audio Museum u gradu Lelystad u poslijepodnevnim satima

30.5. / Obilazak grada Lelystada

-povratak za Hrvatsku u kasnim poslijepodnevnim satima

 

Termin održavanja prvog festivala Dani Hrvatske u Nizozemskoj preklopio se i s proslavom Dana državnosti Republike Hrvatske (30. svibnja), ali i sa svečanim obilježavanjem 30 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Nizozemske. Trodnevni festival Dani Hrvatske održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. (https://kronland.hr/)

Tekst: ; Sandra Drnić

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content