Prvi kongres hrvatskih udruga u Austriji

2 min čitanja

Novoutemeljena udruga Hrvatski dom želi djelovati na tako potrebnom hrvatskom zajedništvu značajne hrvatske zajednice u Austriji te u njezinu međusobnom povezivanju, kao i onom s matičnom domovinom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom

 

U organizaciji udruge Hrvatski dom Beč https://www.facebook.com/pg/hrvatskidombec/posts/?ref=page_internal u austrijskom glavnom gradu se 5. prosinca u Austria Center Vienna održava prvi kongres hrvatskih udruga u Austriji. Novoutemeljena udruga Hrvatski dom želi djelovati na tako potrebnom hrvatskom zajedništvu značajne hrvatske zajednice u Austriji te u njezinu međusobnom povezivanju, kao i onom s matičnom domovinom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

Briga za očuvanje i razvoj hrvatske socijalne, kulturne i duhovne baštine; promicanje integracije Hrvata u austrijsko društvo; podupiranje Hrvata u ostvarivanju njihovih prava i sloboda, jačanje integracijskih čimbenika austrijskog društva u suradnji s drugim iseljeničkim zajednicama i sudjelovanje hrvatskih udruga u Austriji u njihovim procesima; udruživanje s hrvatskim udrugama u Austriji i izvan Austrije kao i povezivanje s drugim udrugama iseljeničkog predznaka; jačanje povezanosti Hrvata s Hrvatskom kao i s Austrijom u smislu bolje integriranosti, učenja njemačkog jezika i sl., bez naznaka asimilacije već potpuno u zaštiti i očuvanja hrvatskog jezika, znanosti, obrazovanja, kulture, tradicije, turizma i običaja – samo se neke od temeljnih smjernica rada Hrvatskog doma koje će na kongresu biti predstavljene.

Za kongres vlada veliko zanimanje te će sudjelovati brojni gosti iz javnog i društvenog života Austrije, Hrvatske i BiH.

Održat će se nastupi brojnih kulturno-umjetničkih društava, kao i nastupi renomiranih glazbenika, pjevača i svirača, a posebni gosti večeri su legendarni Zlatni dukati, koji sada djeluju pod nazivom Najbolji hrvatski tamburaši.

Cilj kongresa je zajedništvo i jedinstvo Hrvata u Austriji, predstavljanje hrvatskih udruga u Austriji te utemeljenje i izgradnja ustanove Hrvatski dom. Skup je otvorenog karaktera i ulaz je besplatan.

Konferencija za medije održat će se u 17,30 sati – stoji, između ostalog, u priopćenju i pozivu medijima kojeg potpisuje Andrej Lucić, predsjednik Hrvatskog doma Beč. (Hrvatski glas Berlin)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content