Prvi hrvatski doktor arborikulture

1 min čitanja

Fran Poštenjak završava prvu godinu sveučilišnog Master studija u Velikoj Britaniji, koji ga je oduševio svojom strukturom i pristupom znanstvenoj problematici u arborikulturi i urbanom šumarstvu

Sveučilišni bachelor hortikulture Fran Poštenjak (30) iz Jastrebarskog prvi je hrvatski doktor za drveće. Zahvaljujući ovom mladom znanstveniku, ali i poduzetniku, vlasniku tvrtke Arboring, Hrvatska se svrstala među rijetke države svijeta koje imaju doktore za drveće, preciznije za arborikulturu.
Fran Poštenjak završava prvu godinu sveučilišnog Master studija u Velikoj Britaniji, koji ga je oduševio svojom strukturom i pristupom znanstvenoj problematici u arborikulturi i urbanom šumarstvu.
Tijekom mog rada i studija u inozemstvu odlučio sam da ću napraviti sve što je u mojoj moći da pomognem Hrvatskoj da zadrži svoje prirodne ljepote te da postane lider i ogledni primjer dobre prakse u arborikulturi i urbanom šumarstvu – naglašava ovaj stručnjak, ističući kako je treća generacija „šumara“ u svojoj obitelji – njegovi majka i otac doktorirali su šumarstvo.
Arborikultura kao znanstvena disciplina, kao i urbano šumarstvo, formalno se pojavila sredinom prošloga stoljeća na prostorima SAD-a i Kanade i brzo proširilo na prostore koji su imali tradiciju njege stabla.
(Večernji.hr)

Podijeli ovaj članak
Skip to content