Prva proljetna “Matica”

2 min čitanja

Novi broj Matice donosi sjajnu priču o otvaranju jedinstvenog Muzeja bećarca u Pleternici. Mjesto je to gdje se moderna arhitektura i tehnologija stapa s lokalnim geografskim obilježjima, poviješću i tradicionalnom nematerijalnom kulturnom baštinom, bećarcem čiji se stihovi prenose brojnim naraštajima.

Obrađujemo i najaktualniju temu današnjice – hranu. Kroz ekskluzivni intervju s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković doznajemo najvažnije informacije vezane za poljoprivrednu politiku, prvenstveno poticaje i mogućnosti za sufinanciranje hrvatskih poljoprivrednika, pakete mjera za poljoprivrednike Hrvate u Bosni i Hercegovini, a ministrica najavljuje i investicije koje će u ruralnim dijelovima rezultirati novima zapošljavanjima i potencijalnim povratkom iseljenika koji su posljednjih godina zbog nedostatka posla otišli ponajviše iz Slavonije.

Temu hrane nastavljamo kroz pojam nestašice hrane kao gorućeg globalnog problema, a autorica Melanija Belaj iz Instituta za etnologiju i folkloristiku obrađuje ju kroz izložbu Lica gladi. Upravo je glad kroz stoljeća natjerala brojne Hrvate na iseljenje.

Matica u novom broju donosi i feljton o jednom od najpoznatijih hrvatskih vinara u svijetu, Mikeu Grgichu koji za nekoliko dana slavi 100. rođendan, a čije će se slavlje moći pratiti na facebooku službene stranice Grgićevih. Tu je i reportaža iz samostana Šćit – Rama, a povod je gradnja novog galerijskog prostora pod zemljom. Uz stalne kolumniste Vesnu Kukavicu, Sanju Vulić i Fra Šito donosimo i najbolje od događanja u ožujku – reportažu iz Bad Homburga s Večernjakove domovnice, promociju Zbornika, Matičinog ljetopisa, dodjelu nagrade ‘Mreža hrvatskih žena‘. A samo u Matici saznajte i tko je najstarija čitateljica najvažnijeg časopisa za iseljeništvo od njezina prvog broja izdanog još davne 1951.

Tekst: Jelena Badovinac Dimitrijević

Slika: HMI

Podijeli ovaj članak
Skip to content