Prva Hrvatica u crnogorskoj Vladi

2 min čitanja

Riječanka Marija Vučinović, iz Hrvatske građanske inicijative, bit će ministrica bez portfelja, što je od povijesnog značaja, jer Hrvati u Crnoj Gori po prvi put imaju ministarsko mjesto. Završila je tehnički fakultet u Rijeci – odsjek brodogradnje i stekla zvanje diplomiranog inženjera brodogradnje. Od 2005. je na čelu jedine stranke Hrvata u Crnoj Gori. Članica je Hrvatsko – crnogorskog međudržavnog savjeta

 

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Crne Gore izglasana je nova Vlada Crne Gore, na čelu s premijerom Milom Đukanovićem, koji je zastupnicima crnogorskog Parlamenta predstavio program i sastav Vlade.
Za izbor nove Vlade glasao je 71 poslanik – 44 poslanika za iz redova vlasti, 26 opozicionara je bilo protiv, jedan poslanik je bio suzdržan. Vlada ima četiri potpredsjednika i 16 ministarstava. Nakon iznošenja ekspozea Đukanović je predstavio sastav njegove Vlade.
Marija Vučinović, iz Hrvatske građanske inicijative, bit će ministrica bez portfelja, što je od povijesnog značaja, jer Hrvati u Crnoj Gori po prvi put imaju ministarsko mjesto.
Marija Vučinović je rođena 30. siječnja 1958. godine u Rijeci, u Republici Hrvatskoj. Završila tehnički fakultet u Rijeci – odsjek brodogradnje i stekla zvanje diplomiranog inženjera brodogradnje. Šesnaest godina radila u Jadranskom brodogradilištu u Bijeloj u konstrukcijskom uredu na poslovima glavnog konstruktora i rukovoditelja ureda. Od osnutka HGI-a uključuje se u politički rad i biva izabrana za potpredsjednicu stranke.
Od 2005.godine na čelu je jedine stranke Hrvata u Crnoj Gori. Članica je Hrvatsko – crnogorskog međudržavnog savjeta. Odbornik u lokalnom parlamentu od konstituiranja stranke i predsjednik kluba odbornika. Po automatizmu funkcije koju obnaša u političkoj stranci članica je Hrvatskog nacionalnog vijeća. Radi kao tehnički direktor u JP Vodovod – Tivat. Od 1981. god. Je udana i živi u Lepetanima, majka dvoje djece.
(Radio Dux)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content