Proslava Svetog Jurja u Petrovaradinu

3 min čitanja

U ponedjeljak 24. travnja 2023. godine župa sv. Jurja, Petrovaradin 1, proslavila je svog nebeskog zaštitnika svetog Jurja, mučenika. Svečano misno slavlje predslavio je prečasni Ivan Rajković, župnik u župi uzvišenja sv. Križa u Petrovaradinu 2, dekan Petrovaradinskog dekanata i ekonom Srijemske Biskupije, u koncelebraciji s vicekancelarom Srijemske biskupije prečasnim Markom Lošem, župnikom u župi Presvetoga Trojstva, Petrovaradin 3, vlč. Matejem Perićem, župnikom u Srijemskim Karlovcima, koji je ujedno uputio prigodnu riječ okupljenoj zajednici, i vlč. Lukom Ivkovićem, župnikom u župi Sv. Josipa, zaručnika BDM, Čerević, župi Sv. Barbare, djevice i mučenice, Beočin i župi Našašća sv. Križa, Srijemska Kamenica.

Na početku misnoga slavlja, sve okupljene pozdravio je župnik domaćin prečasni Marko Loš uputivši prigodnu riječ i pozivajući predslavitelja misna slavlja, preč. Ivana Rajkovića, da započne misno slavlje. U prigodnoj homiliji, dajući osvrt na misna čitanja, vlč. Matej je napomenuo da kršćanin treba biti postojan u svim uvjetima i okolnostima života. „Vjernik ne smije dozvoliti da olako ode u mrak, da ode od crkve, već treba biti svjetlost koja će svijetliti svima i svojom svjetlošću, ako treba, uzrokovati i pozitivne i negativne reakcije svim ljudima koji su u mraku. Svjetlost je dobra, no kad se oči prilagode na mrak, ona izaziva bol i patnju. Nikada nam ne smije dosaditi svijetliti Kristovim Evanđeljem, biti oni koji će naviještati i živjeti svoje kršćanske živote. Biti svjetlost, znači biti u Kristovoj Crkvi, Boga slušati, od Boga živjeti i s Bogom umrijeti, i na taj način vječan život zadobiti. Na kraju je nadodao: „Svijet je okrutan, samo čeka da svećenike i vjernike omalovažava kada pogriješi, stoga smo svi mi pozvani biti postojani u vjeri, postojani u nauku, postojani u ljubavi, da poput sv. Jurja, kojega danas slavimo, ako treba i život položimo za Krista, ne stideći se što smo kršćani, ne stideći se što smo vjernici, što smo svjetlost koja iritira tamu.“

Na kraju misnoga slavlja, preč. Marko je zahvalio svima koji su se okupili na proslavu sv. Jurja, vjernicima iz Petrovaradinskog dekanata i Novoga Sada. Nakon misnog blagoslova uslijedilo je zajedničko druženje u prostorima župe.

Fotografije: Dražen Deranja
Tekst: Luka Ivković

Podijeli ovaj članak
Skip to content