Proslava sv. Jeronima u Rimu

2 min čitanja

Hrvatska rimska zajednica proslavila je u petak 28. rujna svetkovinu sv. Jeronima, nebeskog zaštitnika Papinskoga hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu.

Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem na hrvatskom jeziku koje je uz koncelebraciju rektora Marka Đurina, nekoliko rektora drugih rimskih zavoda te 30-ak hrvatskih svećenika koji su na službi ili studiju u Rimu, predvodio mons. Janusz Blachowiak, savjetnik nuncijature na službi u Sekciji za odnose s državama i međunarodnim organizacijama u Državnom tajništvu Svete Stolice.

Na početku mise rektor Đurin uputio je prigodne riječi pozdrava i dobrodošlice vjernicima i hodočasnicima. Mons. Blachowiak prije svega govorio je o svjedočanskom poslanju Crkve usmjerenom prema onima koji već vjeruju, ali osobito prema onima koji su se udaljili od Majke Crkve.

Prije završnog blagoslova te izlaganja relikvije sv. Jeronima na čašćenje, završnu riječ uputio je rektor Đurin. Uz zahvalu mons. Blachowiaku na predvođenju misnog slavlja, zatim diplomatskim predstavnicima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima, okupljenim hodočasnicima iz domovine, vjernicima te svima koji su svoj trud i brigu uložili u pripravu slavlja, osobitu zahvalu uputio je Zagrebačkom orkestru ZET-a na animiranju liturgijskog pjevanja: Jeleni Horvatinec, zastupnici orkestra i voditeljici projekta, dirigentima Matiji Škvorcu i Hrvoju Pintariću te Mihajlu Mateljanu i Anđelku Katancu. Uslijedio je prigodni koncert puhačkog orkestra ZET-a povodom 95. obljetnice njihova rada i djelovanja.

Na misnom slavlju bili su članovi i djelatnici diplomatskog zbora; Igor Žontar, veleposlanik BiH pri Svetoj Stolici te Tea Zupičić, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici. Proslava je nastavljena slavljeničkim druženjem u prostorijama zavoda.

Tekst: Dijaspora.hr

Podijeli ovaj članak
Skip to content