Proslava obljetnice australskog priznanja Hrvatske u Sydneyju

2 min čitanja

Tijekom večeri prisutnima su se prigodnim kraćim govorima obratili hrvatski konzul u Sydneyju Ivica Glasnović, ministar Zed Šešelja, bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te Ivica Golubić u ime organizatora

 

Svečanom gala večerom u petak, 4. ožujka 2022. u centru Sydneyja u hotelu „Four Seasons“ pred oko 350 oduševljenih Hrvatica i Hrvata u prisustvu nekadašnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarević proslavljeno je trideset godina od službenog priznanja Republike Hrvatske. U četvrtak 3.3.2022. Grabar Kitarović je bila prisutna na svečanoj večeri u tamošnjoj hrvatskoj zajednici u Gold Coastu.

Sama večera i događanje je bilo izvrsno organizirano, ali na voditeljsko mjesto, Marka Bosnića i Marije Rudan,  koji nisu mogli doći, u zadnji su čas uskočili voditeljica Hrvatskih studija u Sydneyju dr. Jasna Novak Milić i gospodin Žanetić.

Tijekom večeri prisutnima su se prigodnim kraćim govorima obratili hrvatski konzul u Sydneyju Ivica Glasnović, ministar Zed Šešelja, te Ivica Golubić u ime organizatora u kojima su zahvalili svim prisutnima i onima koji su pomogli organizaciju večeri.

U ime hrvatske zajednice večeri su nazočili predsjednici i uprave svih hrvatskih klubova i društava iz Sydneyja, istaknuti pojedinci,  među kojima slikar Charles Karlo Bilić, Marko i Božo Franović, Zdenko ( Zed) Šešelja, ministar hrvatskih korijena u australskoj vladi te još nekoliko australskih političara iz parlamenta. Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarević obratila se nazočnima kraćim govorom nakon večere.

Najbolji govor je svakako bilo obraćanje hrvatske veleposlanice u Australiji Betty Pavelić, Kanađanka ličkih korijena, koja je u emotivnom govoru u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu povukla paralelu s hrvatskom situacijom 1991. godine te svojom osobnom pričom.

Prof. Ina Vukić, suradnica novina „Domovina“ primila je tu večer nagradu za svoj rad u zajednici u prošlih 30 godina.

Licitarska srca na stolovima kao dar svim prisutnima, izvrsna pjesma klape „Samoana“ te „Dobrih vibracija“  kojima je zajednica Hrvata u Australiji pokazala kako živi, radi i ima snage i volje pomoći svojoj Hrvatskoj. Tekst i foto: https://domovina.info/

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content