Proslava 90. obljetnice Hrvatskoga dana u Pittsburghu

4 min čitanja

Ove godine u programu jubileja nastupila je „Jadran Beaver Valley Tamburitzans“ iz Aliquippe te „The Tamburitzans“ iz Pittsbugha, nasljednici nekadašnje čuvene Duquesne tamburice, Veleučilišta Duquesene. Program je vodio predsjednik English speaking CFU Lodges Michael Ricci, a zapaženim govorom prisutne je pozdravio nacionalni predsjednik HBZ-a Edward W. Pazo

 

Prošloga vikenda, 2. do 4.rujna, proslavljena je 90. obljetnica Hrvatskog dana u velikom zabavištu za djecu i odrasle Kennywood parku, u jugoistočnom dijelu Pittsburgha. Početkom prošlog stoljeća veliki iseljenički val iz Europe zapljusnuo je zapadnu obalu Atlanskog oceana, te su mnogi doseljenici u traženju boljih mogućnosti i života našli svoje utočište u Pittsburghu i državi Pennsylvaniji. U tom vihoru našli su se i Hrvati. Posao su pronalazili u rudnicima ugljena i željeza, topionicama i čeličanama. Usprkos teškom i višesatnom radnom danu, pružena im je prilika da savladaju sve teškoće i omoguće bolji i sigurniji obiteljski život te djeci bolju školsku naobrazbu. U kući i na svim obiteljskim i društvenim okupljanjima se govorilo hrvatskim jezikom, a za bolje poznavanje engleskog jezika nije bilo vremena. Zato su im djeca i unuci bili od velike pomoći, jer su kroz školovanje tečno govorili engleski jezik i postali prevoditelji svojim roditeljima, bakama i djedovima.

Međutim, djeca su se kasnije, kao odrasle osobe, lakše i slobodnije služila engleskim jezikom te su osnovali „Englesko govoreće odsjeke HBZ-a“.  Nekoliko tih odsjeka se udružilo i odlučilo da jednom godišnje održe Hrvatski dan na javnom mjestu te predstave našu bogatu hrvatsku baštinu svojim članovima i američkoj javnosti. Prilika za to bio je ovaj zabavni park kojeg tijekom ljeta posjećuje na tisuće ljudi. Park služi i mnogim drugim etničkim skupinama ili narodima da predstave svoju kulturu i tradicijske običaje. Već godinama se znaju datumi kad će tko predstaviti svoja kulturna nasljeđa, a naš hrvatski vikend je prvog tjedana u rujnu, i vikend kad se slavi Praznik rada (Labour Day) ovdje u Americi.

Tog vikenda doista je Hrvatski dan. Kroz javna ozvučenja čuje se hrvatska glazba, prodaju suveniri i nude jela hrvatske kuhinje, posebno s ražnja i roštilja. U poslijepodnevnim satima slijedi dobro pripremljen kulturno – umjetnički program s domaćim, ali i gostima izvana. Pa i iz naše Hrvatske. Mnogi tamburaški sastavi, pjevači i folkloraši nastupili su ovdje kroz ovih devedeset gotina.

Ove godine je u programu i slavlju ovog velikog jubileja nastupila „Jadran Beaver Valley Tamburitzans“ iz Aliquippe te „The Tamburitzans“ iz Pittsbugha, nasljednici nekadašnje čuvene Duquesne tamburice, Veleučilišta Duquesene. Bio je to predivni program na crti profesionalnosti, talenta i koreografskog vrhunskog umijeća. Gledalište nije štedjelo dlanove a oni ‘daske’ pozornice. Divni zvuci glazbenih instrumenata, plesa i pjesme nadvisivali su štropot i vrisak djece na vlakićima koji su kružili tako reći nebeskim svodom parka.

Program je vrlo dopadljivo vodio predsjednik English speaking CFU Lodges Michael Ricci, a zapaženim govorom prisutne je pozdravio nacionalni predsjednik Hrvatske bratske zajednice Edward W. Pazo. Blagoslov skupa s govornice je uputio vlč. James Mazurek koji se s ponosom osvrnuo na mnoge lijepe uspomene s proslave Hrvatskog dana, na koje je kao dijete dolazio s mamom rođenom Vučić te je izrecitirao na engleskom jeziku hrvatsku himnu „Lijepa naša domovino“. Bilo je to lijepo i dojmljivo, što su prisutni pozdravili  dugotrajnim aplauzom.

 

Tekst i fotografije: Franjo Bertović

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content